Nieuws

Onderzoek naar donkeremateriedeeltje

Geplaatst op 01-03-2008 om 19u34 door Bert Carrein - 1654 keer gelezen
Nieuws

Een nieuwe, gevoelige detector in het Soudan Underground Laboratory is er tot nu toe niet in geslaagd om donkere materie te detecteren. Het bestaan van donkere materie in het heelal blijkt uit astronomische waarnemingen. Vermoedelijk gaat het om tot nu toe onbekende elementaire deeltjes die minstens veertig keer zo zwaar zijn als een proton (de kern van een waterstofatoom).

De donkeremateriedeeltjes vertonen nauwelijks wisselwerking met gewone materie, maar in het CDMS-experiment (Cryogenic Dark Matter Search) kunnen ze héél af en toe in botsing komen met een atoomkern in een diepgekoeld germaniumkristal. De minieme trillingen in het kristal die daar het gevolg van zijn, worden vervolgens gedetecteerd. Het CDMS-experiment wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 0,04 graden boven het absolute nulpunt, in een 800 meter diepe mijn in Sounda, Minnesota.

Tot nu toe is er niets gevonden, zo meldden de onderzoekers op een conferentie over donkere materie en donkere energie in Los Angeles. Toch is het onderzoeksteam enthousiast over de behaalde gevoeligheid, die groter is dan die van alle andere experimenten. In de nabije toekomst wordt een soortgelijk experiment uitgevoerd met een enorm veel zwaarder germaniumkristal.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een stofwolk in NGC 281
Lees ook: Vroeger water in marskrater?
Lees ook: M 16: Sterreneieren in de Adelaarsnevel
Lees ook: Donkere structuren aan de hemel
Lees ook: Rosetta in slaapstand voor ontmoeting planetoïde
Lees ook: Gaswolk staat op het punt om ster te vormen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.