Nieuws

Venus Express komt aan bij Venus

Geplaatst op 11-04-2006 om 16u47 door Bert Carrein - 1757 keer gelezen
Nieuws

Update 10h20: De hoofdmotor van Venus Express is gedurende 50 minuten ontstoken. Om 10h07 werd de motor gedoofd. De sonde is normaal gezien in een baan om Venus terecht gekomen. Om 11h 07 zal een van de radiozenders aan boord van het toestel opnieuw geactiveerd worden en gegevens doorzenden over de staat van het tuig. Om 11h30 volgt dan een persconferentie.

Update 9h: Om 8h03 is Venus Express volgens planning aan de eerste afremmanoeuvers begonnen. De sonde bevindt zich momenteel in de juiste positie om in een baan om Venus te komen. Om 10h10 volgt een mededeling door de vluchtleiding.

Vorig jaar op 9 november vertrok Venus Express, de onbemande ESA-sonde die de zusterplaneet van de aarde, zoals ze ook wel genoemd wordt, zal observeren. Op 11 april, na een reis van 400 miljoen kilometer, komt de satelliet aan op zijn eindbestemming.

Venus staat bekend om zijn zeer hete, dichte atmosfeer. Alvorens Venus Express kan beginnen met de eigenlijke missie - het bestuderen van processen in de atmosfeer en het bestuderen van het oppervlak van de planeet - moet de sonde in een baan om Venus gebracht worden. Dat is moeilijker dan het lijkt.

De Venus Orbit Insertion (VOI), zoals deze reeks handelingen genoemd wordt, is reeds ingegaan op 4 april en duurt tot 13 april. Eerst moet ervoor gezorgd worden dat de satelliet niet in velige modus gaat op het moment dat hij ingevangen wordt door Venus. Zo'n veilige modus is een ingebouwde veiligheidsprocedure wanneer een satelliet zelfstandig een probleem detecteert, maar bij een VOI is dit niet wenselijk.

Daarna wordt de hoofdmotor van Venus Express gedurende 50 minuten ontstoken, op 11 april 's ochtends vanaf 09h17. Zo wordt de snelheid voldoende afgeremd. Als laatste herstelt venus Express de communicatie met de aarde, zodat opdrachten kunnen worden doorgegeven die tijdens de eerste omloop moeten worden uitgevoerd.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Venus Express speurt naar leven op Aarde
Lees ook: Venus Express wordt in lagere baan gebracht
Lees ook: Venus Express is aangekomen
Lees ook: Atmosfeer van Venus verder ontrafeld
Lees ook: Motor Venus Express succes

Bekijk alle berichten uit deze categorie.