Nieuws

Een tweede Aarde op slecht 4 lichtjaar?

Geplaatst op 02-03-2008 om 19u37 door Bert Carrein - 11663 keer gelezen
Nieuws

Volgens een recente studie zou er vlakbij een aardachtige planeet in een baan om een ster draaien. Het is mogelijk om deze in een paar jaar werkelijk te detecteren door middel van een telescoop die permanent op de ster Alpha Centauri gericht staat. Hierdoor zouden lichte afwijkingen in de beweging van de ster zichtbaar worden waardoor er een kleine, rotsachtige aardplaneet kan worden vastgesteld.

In feite bestaat Alpha Centauri uit drie afzonderlijke sterren. Twee zonachtige sterren in een baan relatief dicht rondom elkaar draaien - Alpha Centauri A en B. De derde - Proxima Centauri - draait om een veel grotere afstand rond A en B. De centrale twee hebben een hoge concentratie aan zware elementen, wat een kenmerk is van sterren die werden gevormd uit stoffige, planetaire schijven.

Voorgaande computersimulaties hebben aangetoond dat rotsplaneten waarschijnlijk rond één of beide sterren worden gevormd. Dat wordt bevestigd door een team van astronomen met Javiera Guedes van de universiteit van Californië, Santa Cruz, die een stap verder is gegaan om zo'n planeten te detecteren.

Men gebruikt hiervoor de theorie over het ontstaan van rotsplaneten. Als deze theorie correct is, moet er rond beide leden van het systeem Alpha Centauri rotsplaneten moeten draaien. Deze planeten zouden dan ook de voorwaarden voor het herbergen van leven kunnen vertonen. In de simulaties van het team over planeetvorming rond de kleine van de twee sterren, Alpha Centauri B, ontstonden planeten meestal in de zogenaamde 'levenszone' rondom de ster. Dit zou een wereld gelijkaardig aan de Aarde kunnen opleveren, waar water aan de oppervlakte kan bestaan.

Het detecteren van die planeten zou een tijdrovend werk zijn en kan zelfs meerdere jaren in beslag nemen. Het zoeken vergt wel geen nieuwe technieken. Men zou gebruik maken van de zogenaamde 'radial velocity-methode', waarbij naar de ster wordt gekeken of deze wiebelt als gevolg van de zwaartekracht van de planeten. Deze methode heeft al de ontdekking van 228 exoplaneten opgeleverd, maar enkele alleen maar 'super-Jupiters', die voor grotere afwijkingen in de beweging van de ster zorgen.

Het team wil de rotsplaneten opsporen door middel van dezelfde techniek, wat zeer succesvol was voor het vinden van massieve exoplaneten. Alpha Centauri B zou een uitzonderlijk goed doel zijn voor het gebruiken van deze methode, omdat de ster zeer kalm is. de atmosfeer van de meeste sterren van hetzelfde type zijn veel heviger, wat de lichte beweging veroorzaakt door aardachtige planeten in feite maskeert. Het detecteren van de planeten moet zeker mogelijk zijn, al zal het wel veel tijd in beslag nemen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Links in het midden van de foto zie je Alpha Centauri, die eruit ziet als één ster, maar wat in feite uit drie delen bestaat.

Bron: http://space.newscientist.com/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: NASA vindt planeten zoals de Aarde
Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Nieuwe aanwijzing voor water op superaarde
Lees ook: "De vondst van een 'tweede aarde' is nabij"
Lees ook: Catastrofale botsing tussen planeten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.