Nieuws

Lawines op Mars gefotografeerd

Geplaatst op 04-03-2008 om 19u44 door Bert Carrein - 1507 keer gelezen
Nieuws

Een Amerikaanse sonde heeft voor het eerst een foto genomen van een serie lawines op Mars. Dat heeft de NASA maandagavond (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. Het zijn lawines van ijs en stof nabij de noordelijke pool van de Rode Planeet. De foto maakt deel uit van een serie van meer dan 2.400 die het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA maandag heeft vrijgegeven en die op 19 februari is genomen door de Mars Reconaissance Orbiter (MRO).

"Ik was verrast", zei Ingrid Dauber Spitale, die verantwoordelijk is voor het richten van de camera's van de onbemande sonde. "Het is werkelijk formidabel iets dynamisch waar te nemen op Mars waar bijna alles wat men ziet al miljoenen jaren niet veranderd is." De HiRiSe-camera op de MRO kijkt geregeld naar wel uitgekozen plaatsen op Mars om seizoensgebonden veranderingen te zien, maar het objectief op 19 februari was niet de steile helling waar de lawines zijn opgemerkt.

"Wij zochten naar lentegebonden veranderingen in de bevroren laag van koolstofdioxide boven een duinenveld. Dat wij de lawines ontdekten was volkomen onverwacht", aldus Candice Hansen, die deel uitmaakt van het MRO-onderzoeksteam in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena. De foto toont details ter grootte van een bureaumeubel op een strook terrein van 5,7 op 50 km. Roodachtige lagen die vermoedelijk rijk zijn aan waterijs, vormen de buitenkant van een steile helling die meer dan 700 meter hoog is.

"Wij weten niet wat deze verschuivingen heeft veroorzaakt", aldus Patrick Russell van de Universiteit van Bern en lid van het MRO-team. "Wij plannen meer foto's te nemen van de site doorheen de seizoenswisselingen op Mars om te kijken of zo'n lawine zich elk jaar voordoet of beperkt is tot de vroege lente." Het naar beneden komende materiaal bestaat waarschijnlijk meer uit ijs dan stof. De proportie aan ijs moet blijken uit foto's die de MRO de komende maanden zal maken van de nieuwe afzettingen.

"Indien ijsblokken loskomen en naar beneden donderen, verwachten we dat het water erin zich zal omzetten van een vaste substantie in gas", legde Russell uit. "We zullen kijken of blokken (ijs) en ander puin in omvang afnemen. Wat we daaruit leren, kan ons een groter inzicht geven in een deel van de watercyclus op Mars".

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter in baan om Mars
Lees ook: Mars Express scheert langs Phobos
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter werkt weer
Lees ook: Nieuwe missie komt aan bij Mars
Lees ook: Geen contact meer met Mars Global Surveyor
Lees ook: Levensduur Mars Express met half jaar verlengd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.