Nieuws

Noordpool smelt zelfs tijdens de winter

Geplaatst op 27-10-2008 om 21u03 door Bert Carrein - 2508 keer gelezen
Nieuws

Volgens een Britse studie smelt het Noordpoolijs tegenwoordig zowel tijdens de zomer als tijdens de winter. Normaal bereikt de ijsmassa aan het einde van de zomer een minimum, maar ook tijdens de wintermaanden blijkt het ijs te smelten. Dit jaar resulteerde dat voor het eerst in een ijsvrije doorgang. De vorige winter zou de dikte van het ijs met 19 procent afgenomen zijn en dat is een record. Daardoor krijgt de ijskap nog minder tijd om zichzelf te herstellen.

"Het ijs smolt aan een recordtempo in de zomer van 2007, maar ook in de daaropvolgende winter is veel ijs gesmolten. De ijsmassa trok zich niet alleen terug, de ijslaag werd ook veel dunner", legt Dr. Katharine Giles van de University College London uit. Dat is heel verontrustend, want de temperatuur was laag genoeg en kon het smeltproces dus niet veroorzaakt hebben. De echte oorzaak moet op lange termijn gezocht worden. Mogelijk is de temperatuur van het zeewater al zodanig gestegen dat het ijs van onderuit smelt.

Het smeltproces kan zo nog veel sneller verlopen dan aanvankelijk verwacht. IJs is wit en zal het zonlicht dus terug de ruimte in kaatsen. Maar onder dat ijs zit de veel donkerdere oceaan. Die zal het zonlicht eerder absorberen en zo wordt het water warmer. Daardoor zal nog meer ijs smelten en wordt het haast onmogelijk voor het Noordpoolijs om zich tijdens de korte winterperiode te herstellen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Noordpoolijs smelt sneller dan verwacht
Lees ook: De manen van de Aarde
Lees ook: De zeespiegel stijgt zeer snel
Lees ook: Hoe gaat het met het ozongat?
Lees ook: Begin van de winter
Lees ook: Zonnewende tot zonnewende zonnespoorgrafiek

Bekijk alle berichten uit deze categorie.