Nieuws

Great Worldwide Star Count

Geplaatst op 28-10-2008 om 12u39 door Bert Carrein - 2142 keer gelezen
Nieuws

Onder een zeer donkere hemel kunnen wij ongeveer 2000 sterren waarnemen. Maar de toenemende lichtvervuiling maakt vele van deze sterren onzichtbaar. In grote delen van Vlaanderen kunnen we nog maar amper een 500-tal sterren waarnemen, en in stedelijke gebieden soms zelfs minder dan 50!

Om deze lichthinder in kaart te kunnen brengen, loopt er wereldwijd een project om sterren te tellen, "Great World Wide Star Count". Aan de hand van die stertelling kan je dan zelf vaststellen hoe goed of hoe slecht het met jouw sterrenhemel gesteld is.

Deelname aan die stertelling is heel eenvoudig: je moet gewoon nakijken hoeveel sterren je kan herkennen in het sterrenbeeld Zwaan. Dit sterrenbeeld is gemakkelijk terug te vinden aan de avondhemel (kaartje en waarnemingsinformatie).

Dit project loopt van 20 oktober tot 3 november. Vorig jaar waren er 6624 waarnemingen, en de organisatoren hopen dit jaar het aantal te verdubbelen. Profiteer er dus de volgende weken van om 's avonds eens naar boven te kijken. Rapporteer je resultaten op de GWWSC-website, en laat ook een berichtje achter in de stertelthread op ons forum.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dubbelstersysteem met witte en bruine dwerg
Lees ook: Toch wat stervorming in 'dode' sterrenstelsels
Lees ook: NGC 2467: van gas tot sterren
Lees ook: Nog meer stervorming buiten sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: Sterren, Melkwegstelsels, en Komeet Tempel 1

Bekijk alle berichten uit deze categorie.