Nieuws

Mineralen en geschiedenis van Mars

Geplaatst op 26-04-2006 om 16u48 door Bert Carrein - 6324 keer gelezen
Nieuws

Kaarten van de Marsbodem, gemaakt op basis van gegeven die door Mars Express verzameld werden, geven wetenschappers een gedetailleerd beeld van de geologische geschiedenis van de rode planeet. Als er ooit al leven op Mars geweest is, zal dat waarschijnlijk het geval geweest zijn toen de planeet nog maar net bestond.

De onbemande ESA satelliet Mars Express was ontworpen om een nieuw licht te werpen op de atmosfeer, de structuur, de geologie en de samenstelling van Mars. Daarvoor heeft het zeven wetenschappelijke instrumenten aan boord. Eén van die instrumenten is de Omega spectrometer, die gegevens verzamelt in zichtbaar en infrarood licht, om de samenstelling van de mineralen op het Marsoppervlak te achterhalen.

De onderzoekers, onder leiding van professor Jean-Pierre Bibring van het Institut d'Astrophysique Spatiale in Orsay, Frankrijk, komen tot de conclusie dat je drie duidelijke periodes kan onderscheiden in de Marsgeschiedenis.

De eerste peroide, de 'Phyllocian era' genoemd, duurde van vlak na het ontstaan van Mars tot ongeveer vier miljard jaar geleden. Oude rotsen tonen de aanwezigheid aan van mineralen die rijk zijn aan klei. Voor de vorming daarvan was een omgeving nodig waar veel water voorradig was.

De tweede periode, 'Theiikian era', begon vier miljard jaar geleden, na een grote verandering in het klimaat op Mars. Sulfaathoudende mineralen wijzen op meerdere grote vulkaanuitbarstingen rond die periode. De twee Amerikaanse marsjeeps Spirit en Opportunity landden in sulfaatrijke gebieden.

Periode drie, die voorlopig nog geen naam kreeg, begon 3,5 miljard jaar geleden, en duurt nog steeds voort. De mineralen die in deze periode gevormd werden, werden alleszins niet gevormd in de aanwezigheid van water. Al het water verdween van het oppervlak, behalve in de buurt van de twee poolkappen.

Het team besluit dat, als er ooit leven geweest is op Mars, dat in de eerste periode geweest moet zijn. Dat is immers de enige periode waarin water een rol van betekenis speelde aan het Marsoppervlak.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belgische know-how
Lees ook: Marsmaan Phobos volgende bestemming?
Lees ook: Nog een bewijs voor water op Mars
Lees ook: Amerikaanse astronauten willen naar Mars
Lees ook: Raadsels door methaan in marsatmosfeer
Lees ook: India wil naar Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.