Nieuws

Jules Verne gelanceerd naar ISS

Geplaatst op 09-03-2008 om 15u09 door Bert Carrein - 1031 keer gelezen
Nieuws

Vanop de basis Kourou in Frans-Guyana heeft een Ariane-5 succesvol de Jules Verne gelanceerd, de eerste onbemande Europese cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS. De Europese superraket, met een totaal gewicht van 775 ton, vertrok om 05.03 uur Belgische tijd met de ATV ("Automated Transfer Vehicle"), die geldt als het meest gesofisticeerde en zwaarste ruimtetuig dat ooit in Europa is gebouwd.

Na enkele weken van tests koppelt de Jules Verne wellicht op 3 april op automatische manier aan de Russische Zvezda-module. Het is de eerste keer dat Europa zelf een eigen ruimtetuig aan een ander koppelt. De lading van de cargo bestaat uit brandstof, zuurstof, water, voedsel, uitrusting en reservestukken voor de drie opvarenden van het ISS, die volgende week bezoek krijgen van een spaceshuttle die dinsdag op Cape Canaveral wordt gelanceerd.

Met de geslaagde start behoort Kourou nu ook tot de kleine club van ruimtehavens voor bemande ruimtevaart. De andere zijn Cape Canaveral in de VS, Bajkonoer in Kazachstan en een Chinese lanceerbasis.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronauten in ISS toasten met gerecycleerde urine
Lees ook: Atlantis aan ruimtestation ISS gekoppeld
Lees ook: Europese cargo naar ISS in vertraging
Lees ook: Schroot van Ariane scheert langs ISS
Lees ook: Jules Verne voert geslaagde test uit
Lees ook: Sojoez komt deze namiddag aan bij ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.