Nieuws

Ook saturnusmaan Rhea heeft ringen

Geplaatst op 09-03-2008 om 15u11 door Bert Carrein - 2818 keer gelezen
Nieuws

Niet alleen de planeet Saturnus, maar ook haar maan Rhea is door een ringsysteem omgeven. Dat heeft de Amerikaanse ruimtesonde Cassini volgens een publicatie in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science ontdekt. Het is het eerste ringsysteem dat ooit rond een maan is gevonden, zegt het Max-Planck Instituut voor Onderzoek van het Zonnestelsel.

De Cassini wentelt sinds 2004 rond Saturnus, de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel die over een prachtig ringysteem beschikt. De onbemande sonde bestudeert niet alleen de planeet zelf, maar ook haar manen, waaronder Rhea. Dat is de tweede grootste maan van Saturnus, na Titan. Rhea heeft een diameter van 1.528 km en draait op een afstand van 526.000 km in 4,5 dagen rond de planeet.

Met speciale meetinstrumenten aan boord van de Cassini heeft een team van Duitse, Amerikaanse en Britse astronomen nu gevonden dat ook Rhea een ringsysteem heeft. Het bestaat uit een schijf van stof en brokken steen met een diameter van meerdere duizenden kilometer.

Een optische waarneming van de ringen is nog niet gelukt, zeggen de vorsers van het onderzoeksinstituut in het Duitse Katlenburg-Lindau. Dat heeft onder andere te maken met de verdeling van de centimeters grote deeltjes. Om ze waar te nemen, is het best de camera rechtstreeks op de ringkant te richten, maar dat is nog nooit gebeurd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Rhea is de hoogste maan in het midden van de foto. De linkse is Titan, het kleintje aan de rechterkant is Enceladus.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini
Lees ook: Verandering in F-ring door saturnusmanen
Lees ook: Waterdamp op saturnusmanen
Lees ook: Een gezamenlijk donker verleden
Lees ook: Onzichtbare ringen van Saturnus
Lees ook: Saturnus Maan en de ringen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.