Nieuws

Hubble fotografeert M82

Geplaatst op 26-04-2006 om 16u50 door Bert Carrein - 2368 keer gelezen
Nieuws

Exact zestien jaar geleden, op 24 april 1990, werd de shuttle Discovery gelanceerd. Aan boord was een kostbare lading: de Hubble Space Telescope, een project van zowel NASA als ESA. Om deze verjaardag te vieren, geven de twee ruimtevaartagentschappen vandaag enkele bijzondere foto's vrij van M82, ook wel eens de Cigar Galaxy genoemd.

Het sterrenstelsel vinden we in het sterrenbeeld Ursa Major, bij iedereen bekend als de Grote Beer. De afstand tot de aarde is zo'n twaalf miljoen lichtjaren. Het object wordt getypeerd door verscheurde wolken en vlammen van gloeiende waterstof, komend uit het centrum. Zijn bijnaam is te danken aan zijn elliptische vorm, net als een sigaar.

Een mozaïek van alle beelden, genomen door de HST, toont ons een sterrenstelsel dat aan een hoog tempo nieuwe sterren produceert. Volgens astronomen ligt het tempo maar liefst tien keer hoger dan in het centrum van onze eigen melkweg. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor M82. De massale geboorte van nieuwe sterren zorgen niet alleen voor veel straling in de buurt van M82, maar de combinatie van alle sterrenwinden, ontstaan door het uitstoten van geladen deeltjes, geeft één grote "supersterrenwind".

De massale vorming van nieuwe sterren zal echter niet eindeloos kunnen doorgaan. Indien dit proces te fel doorgaat, zal het uit zichzelf stoppen, en zal het zijn eigen materie beginnen vernietigen. Door dit natuurlijke proces zal de materie, nodig voor het vormen van sterren, verdwijnen. Het zal echter nog wel een tien miljoen jaar duren eer dit het geval is.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hubble maakt foto van NGC 1132
Lees ook: Hubble raakt maar niet heropgestart
Lees ook: Grote en kleine sterren
Lees ook: Missie naar Hubble-telescoop riskanter dan naar ISS
Lees ook: Opknapbeurt voor de Hubble-telescoop nogmaals uitgesteld
Lees ook: Hubble maakt spectaculaire foto

Bekijk alle berichten uit deze categorie.