Nieuws

NASA perplex over brokstuk dat Endeavour raakte

Geplaatst op 12-03-2008 om 15u14 door Bert Carrein - 1717 keer gelezen
Nieuws

Vlak na de lancering zou een brokstuk de Endeavour geraakt hebben, al kan de NASA daar geen duidelijkheid over scheppen. De opvarenden van het gisteren gelanceerde ruimteveer Endeavour hebben vandaag routineus het hitteschild van hun ruimteschip geïnspecteerd. De NASA blijft ondertussen perplex omtrent een brokstuk dat de voorkant van de shuttle kan hebben geraakt, tien seconden na lift-off op Cape Canaveral.

Functionarissen in het Johnson Space Centre van de NASA in Texas weigerden te speculeren over de oorsprong of de grootte van het brokstuk dat door een camera is opgemerkt. Zij zijn er ook niet zeker van dat het ding de ruimtependel heeft geraakt.

"Het lijkt erop dat het (brokstuk) niet van de orbiter (shuttle) kwam en het is niet uit te maken of het al of niet de orbiter heeft geraakt", zei vluchtleider Mike Moses tegen de pers na de bewuste video te hebben gezien. "Ik kan zelfs niet speculeren over wat het kan zijn", beklemtoonde hij. Het is nu wachten tot de specialisten meer diepgaand de beelden hebben onderzocht, vooral om het exacte traject van het brokstuk te kunnen bepalen.

Als blijkt dat de ruimtependel effectief is geraakt, dan kan dit niet veel schade hebben veroorzaakt, want de snelheid van het hele gevaarte was op dat ogenblik relatief laag, aldus Moses.

De zeven astronauten bereidden zich vandaag ook voor op de koppeling aan het Internationaal Ruimtestation ISS, voorzien voor morgen om 04.25 uur Belgische tijd.

De Endeavour moet de eerste sectie van het Japanse ruimtelab Kibo aanhechten, alsmede de Canadese robotarm vervolledigen met geavanceerde robotica onder de naam Dextre. Er zijn vijf ruimtewandelingen voorzien. De hele missie moet zestien dagen duren, waarbij de shuttle elf dagen aan het ISS zal hangen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA wil shuttles in de vitrine zetten
Lees ook: Obama laat shuttles ook na 2010 toe
Lees ook: Laatste shuttlevlucht op 31 mei 2010
Lees ook: Lancering Atlantis uitgesteld
Lees ook: Volg lancering laatste ruimtereis Endeavour live op desterren.net! (updates)
Lees ook: Endeavour veilig geland na 25e missie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.