Nieuws

Lancering Russische Proton-raket mislukt

Geplaatst op 15-03-2008 om 15u21 door Bert Carrein - 1997 keer gelezen
Nieuws

Een Russische Proton-M-draagraket is er niet in geslaagd een Amerikaanse telecomsatelliet te lanceren, zo heeft het Amerikaans-Russische lanceerbedrijf ILS gemeld. Het betrof geen ontploffing of crash.

Een Proton van de Russische raketbouwer Kroenitsjev en uitgebaat door het Amerikaans-Russische ILS, vertrok om 00.18 uur Belgische tijd op de basis Bajkonoer in Kazachstan met de Americom 14 (AMC-14)-satelliet. De drie eerste trappen van de zware draagraket functioneerden normaal. Maar de tweede van drie ontbrandingen van de baaninjector Breeze-M faalde zodat de kunstmaan niet in de gewenste baan terecht kwam.

De Breeze-M diende een kleine zeven uur te vliegen om de 4,14 ton wegende AMC-14 in een voorlopige geosynchrone baan te brengen met een apogeum van 35,786 km, een perigeum van 6,257 km en een inclinatie van 19.7 graden ten opzichte van de Evenaar. De Americom 14 is door Lockheed Martin gebouwd op een A2100-platform voor het Dish Network van de Amerikaanse operator Echostar, deel uitmakend van de Luxemburgs-Amerikaanse groep SES-Americom. De kunstmaan had een voorziene levensuur van 15 jaar.

Na de crash van een Proton-M kort na de lancering begin september tengevolge van een defecte kabel in het systeem dat voor de afscheiding van de eerste trap diende te zorgen, is het de tweede mislukking op ruwweg een half jaar tijd voor de Russische draagraket. Een onderzoek van een Russische staatscommissie en van ILS zelf moet uitmaken wat is misgelopen.

LS is juridisch gezien een Amerikaans bedrijf dat een joint-venture is tussen het Russische staatsbedrijf Kroenitsjev en het wat schimmige Amerikaanse Space Transport. Voorheen participeerde Lockheed Martin in ILS en baatte de joint-venture ook de Amerikaanse Atlas-raket uit die trouwens een Belgische "vader" heeft. Lockheed Martin trok zich enkele jaren geleden uit ILS terug om met concurrent Boeing de United Launch Alliance te vormen, ter uitbating van de Delta- en Atlas-raketfamilie. ILS exploiteert zodoende enkel nog de Proton, die ook een concurrent is voor de Europese marktleider Ariane.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Energija wil nieuwe spaceshuttle bouwen
Lees ook: Ruimteschip met kernreactor?
Lees ook: Graafmissie op marsmaan Phobos uitgesteld
Lees ook: Amerikanen vinden vermiste Russische Maanjeep terug
Lees ook: Rusland komt met ruimtecapsule voor toeristen
Lees ook: Gezocht: kosmonauten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.