Nieuws

Vroeger water in marskrater?

Geplaatst op 16-03-2008 om 15u24 door Bert Carrein - 1520 keer gelezen
Nieuws

In de Marskrater Holden heeft zich in het verre verleden een meer bevonden, waarin leven kan zijn ontstaan. Dat concluderen wetenschappers uit opnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter. Holden is een inslagkrater die ontstaan is in een veel grotere inslagstructuur die het Holden-bekken wordt genoemd. Voordat de Holden-krater ontstond, liepen er allerlei waterstromen door het bekken die sedimenten achterlieten. Bij de inslag die de Holden-krater vormde, werden tientallen meters grote brokstukken opgeworpen die zich over de omgeving verspreidden.

Deze zogeheten megabreccië zijn te zien op beelden die de Mars Reconnaissance Orbiter van de wand van de krater heeft gemaakt. Uit nader onderzoek is gebleken dat de fijne sedimentlaag die bovenop de megabreccië ligt voor zeker vijf procent uit kleideeltjes bestaat. Waar deze kleideeltjes vandaan komen is onzeker, maar waarschijnlijk betreft het sedimenten van een meer dat hier zeker enkele duizenden jaren moet hebben bestaan.

Het feit dat de megabreccië ?berhaupt zichtbaar zijn is te danken aan water dat later vanuit het omliggende bekken door de kraterwand van Holden is gebroken. Daarbij zijn bovenliggende lagen de krater in gespoeld en vormde zich een nieuw tijdelijk meer in de Holden-krater, die overigens één van de zes mogelijke landingsplaatsen van het volgend jaar te lanceren Mars Science Laboratory is.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gaswolk staat op het punt om ster te vormen
Lees ook: Donkere structuren aan de hemel
Lees ook: Opwarming kan oceaanleven vernietigen
Lees ook: Onderzoek naar donkeremateriedeeltje
Lees ook: Rosetta in slaapstand voor ontmoeting planetoïde
Lees ook: Een slang in het duister

Bekijk alle berichten uit deze categorie.