Nieuws

Robot voor ISS geassembleerd

Geplaatst op 16-03-2008 om 15u25 door Bert Carrein - 1719 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten hebben tijdens een ruimtewandeling van zeven uur acht minuten een soort androïde robot voor het Internationaal Ruimtestation ISS geassembleerd, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Rick Linnehan en Michael Foreman begonnen om 00.48 uur Belgische tijd vanuit de Quest-module van het Internationaal Ruimtestation ISS aan een uitgelopen uitje waarbij ze het Canadese robotsysteem Dextre verder assembleerden. Het 1,5 ton wegende "torso" van het soort androïde dat Dextre is, kreeg twee 352 kilo wegende armen van elk 3,4 meter lang en zeven scharnieren. Terwijl de androïde nog op een Spacelab-pallet staat, staken de armen na het assemblagewerk als een V uitgestrekt.

Dextre, het sluitstuk van de Canadese bijdrage aan het ISS, moet onder andere klussen verrichten die ruimtewandelaars moeten doen zoals uitrusting vervangen. Daardoor wordt tijd gewonnen en risico verminderd. De robot wordt uiteindelijk aan het uiteinde van de Canadese robotarm Canadarm-2 bevestigd. Het probleem met de stroomvoorziening van de 209 miljoen dollar kostende Dextre is opgelost nadat de robot met de Canadarm-2 van het ISS was vastgegrepen en plotseling stroom kreeg.

De eerste sectie van het Japanse ruimtelab Kibo werd geopend. Dit werd vrijdagmorgen aangehecht tijdens de eerste ruimtewandeling van de dinsdag op Cape Canaveral begonnen missie die zestien dagen moet duren. De vluchtleiding heeft ondertussen ook het hitteschild van de Endeavour goedgekeurd voor de terugkeer in de atmosfeer, na het onderzoek dat standaard is geworden als nawee van het dodelijke ongeluk met de shuttle Columbia begin 2003.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ruimtelab Kibo hangt aan ISS
Lees ook: De Winne experimenteert voor school in Oostende en Mol
Lees ook: Tweede ruimtewandeling Discovery succes
Lees ook: ISS vermijdt botsing met afval
Lees ook: ISS klaar voor zes bewoners
Lees ook: Sojoez bereikt ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.