Nieuws

Meteorietinslag zet bestaande theorie op haar kop

Geplaatst op 17-03-2008 om 15u27 door Bert Carrein - 4830 keer gelezen
Nieuws

De recente inslag van een meteoriet in Peru zet de bestaande theorieën over het inslaan van meteorieten op hun kop, zo heeft de BBC op gezag van geoloog Peter Schultz van de Brown Universiteit gemeld. Het brokstuk uit de ruimte heeft immers afwijkend gedrag vertoond.

Op 15 september werd het Peruaanse Carancas, nabij het Titicacameer aan de grens met Bolivië, opgeschrikt door de inslag van een meteoriet die een krater van 15 meter breed sloeg. Nog geen half uur later was die met grondwater gevuld.

Specialisten zijn na onderzoek tot bevindingen gekomen die de gangbare theorieën over meteorieten in vraag stellen. Gewoonlijk overleven alleen meteorieten van ijzer de duik in de atmosfeer in die mate dat zij een krater kunnen slaan op de aardbodem. Maar in dit geval was het object een relatief kleine gesteente-meteoriet, met een geschatte diameter van een meter.

Normaal valt een meteoriet dan uiteen en schieten kleinere deeltjes in vele richtingen alvorens de grond te raken. Maar hier lijken ze bijeen te zijn gebleven, onder een andere vorm die ze aerodynamischer zou hebben gemaakt. Zij zouden aldus minder te lijden hebben gehad van wrijving tijdens de tocht door de atmosfeer en elkaar bijeen hebben gehouden vooraleer te crashen. Een en ander zou te maken hebben met de hoge snelheid - zowat 24.000 km per uur - van de meteoriet. Dat is ook veel sneller dan normaal.

Schultz blijft echter voorzichtig. Meteorieten van ijzer zijn makkelijker te vinden. (Brokstukken van) Gesteentemeteorieten mengen zich makkelijk met de grond en laten zich aldus moeilijker verschalken.

Na de inslag in een uitgedoogde rivierbedding brak er in het gebied paniek uit. Vele mensen die na het opmerken van de vuurbal de krater hadden bezocht, klaagden daarna over hoofdpijn, braken en misselijkheid. Sommigen opperden toen dat de inslag een scheikundige reactie had veroorzaakt waarbij toxische gassen vrijkwamen.

Maar Schultz meent dat de gezondheidsklachten zeer wellicht met massahysterie te maken hadden. Ook berichten over massale sterfte onder het vee lijken overdreven te zijn geweest.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dino's stierven uit door stof
Lees ook: Asteroïde mist Aarde nipt
Lees ook: Niet één, maar twee meteorieten zorgen voor uitsterven dino's
Lees ook: Rusland wil asteroïde Apophis van koers afbrengen
Lees ook: Waarschijnlijk grootste inslagkrater in voorbije eeuw ontdekt
Lees ook: Meteorieten brachten mogelijk DNA-elementen mee

Bekijk alle berichten uit deze categorie.