Nieuws

Verbrokkelde komeet komt dichterbij

Geplaatst op 26-04-2006 om 16u52 door Bert Carrein - 2040 keer gelezen
Nieuws

Omstreeks 13 mei nadert de periodieke komeet 73P/Schwassmann-Wachmann de aarde tot op 11 miljoen kilometer, naar astronomische begrippen relatief dichtbij. De komeet zal daardoor met kleine telescopen en verrekijkers goed kunnen worden waargenomen.

Deze komeetverschijning krijgt momenteel heel wat aandacht. Bij een eerdere doortocht langs de zon in 1995 werd immers vastgesteld dat de komeet in verschillende brokstukken was uiteengevallen. De helderheid van de komeet aan de hemel nam daardoor met een factor 100 toe ten opzichte van de verwachtingen en enkele weken later kon men met grote telescopen verschillende afgesplitste fragmenten waarnemen.

Ondertussen zijn de verschillende komeetdelen verder van elkaar gedreven en volgen een eigen baan, vergelijkbaar met die van de oorspronkelijke komeet. Verscheidene hoofdfragmenten zijn op hun beurt blijkbaar verder uit elkaar gevallen in tientallen kleine komeetjes. Liefst 33 fragmenten konden reeds worden geïdenticifeerd en voor iedere fragmentje kan de baan worden bepaald zodat ze met grote telescopen kunnen worden gevolgd.

Doordat de komeet dit jaar toevallig dicht langs de aarde komt, zitten we uiteraard op de eerste rij om inderdaad zelfs de kleinste fragmenten op te volgen. Hierdoor hopen astronomen meer te leren over de oorzaak en de dynamiek van deze en andere komeetsplitsingen

Het uit elkaar vallen van een komeet is geen zeldzaam verschijnsel en werd in het verleden reeds verschillende keren uitvoerig waargenomen en beschreven. Maar dit is een unieke gelegenheid om dat proces van zeer dichtbij te volgen!

Ook amateurastronomen volgen de boeiende ontwikkelingen van komeet Schwassmann-Wachmann, of tenminste wat er ondertussen van overblijft. Drie grotere fragmenten zijn momenteel visueel waarneembaar in kleine en middelgrote amateurtelescopen. De komende weken zal de komeet helder genoeg worden om ook waarneembaar te zijn met kleinere telescopen, een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met deze wispelturige leden van ons zonnestelsel.

Zo is het momenteel bijvoorbeeld niet te voorspellen hoe helder de komeet volgende maand uiteindelijk zal worden. Het is niet uit te sluiten dat van de komeet nog verdere delen afsplitsen en dat hij daardoor zelfs zichtbaar zal worden met het blote oog. Maar jammer genoeg is het ook niet uit te sluiten dat de komeet plots verder desintegreert, plots uitdooft en deze doortocht niet overleeft.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Minikometen naderen de Aarde
Lees ook: Moederschip Stardust in stand-by
Lees ook: Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen
Lees ook: Komende weken McNaught aan de ochtendhemel
Lees ook: Meeste kometen niet in het zonnestelsel ontstaan?
Lees ook: Komeet aan de ochtendhemel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.