Nieuws

Ruimterobot Dextre krijgt ogen

Geplaatst op 18-03-2008 om 15u27 door Bert Carrein - 1206 keer gelezen
Nieuws

Twee astronauten hebben vannacht - tijdens de vorig week aangevatte assemblagemissie van het ruimteveer Endavour - een derde ruimtewandeling gemaakt, zo was rechtstreeks op NASA TV te zien. Rick Linnehan en Robert Behnken startten gisterenavond om 23.51 uur Belgische tijd vanuit de Quest-module van het ISS aan hun zeker 6,5 uur durend uitje om de assemblage van de Canadese androïde robot Dextre af te werken. Voor Linnehan is het de derde ruimtewandeling in vijf dagen.

Tijdens de voorbije twee ruimtewandelingen kreeg de 209 miljoen dollar kostende robot al twee "handen" en armen die succesvol werden uitgetest. Nu ontvangt Dextre, het sluitstuk van de Canadese bijdrage aan het ISS, in de vorm van kleurencamera's ook "ogen", en een set werktuigen.

De eerste operationele ruimterobot zal in de toekomst klussen overnemen van ruimtewandelaars, waarbij de machine bijvoorbeeld bouten zal moeten kunnen losdraaien en dichtschroeven. Dextre zal daarbij ook voorwerpen tot 650 kilo kunnen manipuleren.

Dankzij Dextre dient er voortaan minder in de ruimte gewandeld, wat tijd en risico bespaart. Als tests goed aflopen, wordt de robot donderdag naar de Amerikaanse Destinymodule overgebracht.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: ISS klaar voor zes bewoners
Lees ook: Zeven ton uitrusting naar ISS overgeheveld
Lees ook: Stroomvoorziening in ISS geoptimaliseerd
Lees ook: Astronauten bezig aan ruimtewandeling
Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus
Lees ook: Nieuwe hoofdbemanning naar het ISS gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.