Nieuws

Water in protoplanetaire schijf

Geplaatst op 19-03-2008 om 15u37 door Bert Carrein - 1941 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben grote hoeveelheden water en simpele organische moleculen gevonden in de binnendelen van een protoplanetaire schijf. De ontdekking is gedaan met NASA's Spitzer Space Telescope, die metingen doet op infrarode golflengten. De gevoelige spectroscopen van Spitzer kunnen de samenstelling van gas- en stofwolken bestuderen. Jonge sterren worden vaak omgeven door een afgeplatte schijf van gas en stof waaruit in de toekomst planeten kunnen ontstaan.

In de binnendelen van zo'n protoplanetaire schijf is eerder wel onderzoek gedaan aan de samenstelling van de stofdeeltjes, maar de precieze samenstelling van het gas was moeilijker te bepalen. Dat is nu wel gelukt dankzij een nieuwe techniek. Bij de ster AA Tauri in het sterrenbeeld Stier, die een leeftijd heeft van minder dan één miljoen jaar, is op die manier gevonden dat zich in de binnendelen van de protoplanetaire schijf grote hoeveelheden waterdamp bevinden, maar ook gasvormig blauwzuur, acetlyeen en kooldioxide - simpele koolstofhoudende (organische) moleculen.

De moleculen zijn aangetroffen in het deel van de schijf waar in de toekomst aardachtige planeten zouden kunnen ontstaan. Kennelijk vindt er in de schijf actieve chemie plaats, want de relatieve hoeveelheid waterdamp en organische moleculen is groter dan in de moleculaire wolken waaruit jonge sterren als AA Tauri ontstaan.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De verre toekomst van ons eigen zonnestelsel, ergens anders
Lees ook: Gedetailleerde waarnemingen van planetenstelsels in wording
Lees ook: Moleculaire schijf rond dubbelster ontdekt
Lees ook: Exoplaneet draait in omgekeerde richting
Lees ook: Planeet in wording ontdekt
Lees ook: Vorming planetenstelsel onderzocht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.