Nieuws

Methaan gevonden op exoplaneet

Geplaatst op 19-03-2008 om 15u38 door Bert Carrein - 2148 keer gelezen
Nieuws

Voor het eerst is de koolstofverbinding methaan aangetroffen in de atmosfeer van een planeet buiten ons zonnestelsel, zo heeft de NASA aangekondigd en staat te lezen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. Het gaat om de eerste vondst van een organische molecule bij een exoplaneet, aldus het Hubble Centrum in Garching nabij München.

De planeet is HD 18973b, die zich op 63 lichtjaar van ons bevindt in de constellatie Vulpecula. Het betreft een exoplaneet van het type "hete Jupiter", voor een deel naar analogie van "onze" reuzenplaneet Jupiter, maar veel dichter tot de moederster draaiend.

Studies hadden voorspeld dat er methaan en waterdamp in de atmosfeer van het hemellichaam zouden zijn. Het bewijs kwam er spectroscopisch met de Hubble-ruimtetelescoop. De vondst is een belangrijke stap in de zoektocht naar buitenaards leven. Methaan kan onder welbepaalde omstandigheden een sleutelrol spelen in het ontstaan van leven.

De NASA beklemtoont echter, voorafgaand op een persconferentie vandaag om 19.00 uur Belgische tijd, dat het op planeet HD 18973b te heet is om leven toe te laten zoals wij het kennen. De vondst toont niettemin aan dat wij spectroscopisch organische moleculen kunnen vinden in levensvatbare zones rond sterren.

De vorsers sluiten een biologische oorsprong van het methaangas uit. Want de gasreus zweet een temperatuur uit van zowat 900 graden celsius. Dat is bijna het smeltpunt van zilver.

Mark Swain van het Caltech in Pasadena stipt ook aan dat, in tegenstelling tot de verwachtingen, geen enkel spoor van koolstofoxide rond HD 18973b is gevonden. Wetenschappers dachten dat er zich een grote hoeveelheid CO zou bevinden in de hogere atmosfeerlagen van de planeet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een wereld met twee zonnen
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Wetenschappers ontdekken mogelijk super-aarde
Lees ook: Aardachtige planeet vormt zich
Lees ook: Nieuwe aanwijzing voor water op superaarde
Lees ook: Lichtste exoplaneet ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.