Nieuws

Ondergrondse oceaan op Titan

Geplaatst op 21-03-2008 om 15u39 door Bert Carrein - 1908 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Cassinisonde heeft aanwijzingen gevonden dat er beneden het oppervlak van de Saturnusmaan Titan een oceaan van water en ammoniak is, zo heeft de NASA gisteren (plaatselijke tijd) bekendgemaakt.

"Met zijn organische duinen, meren, kanalen en bergen, heeft Titan een van de meest gevarieerde, actieve en Aarde-achtige oppervlakten in het zonnesysteem", aldus Ralph Lorenz van de Johns Hopkins Universiteit in Laurel die met zijn team radarmetingen met de Cassini heeft gemaakt tijdens negentien passages van Titan tussen oktober 2005 en mei 2007. "Wij zien nu veranderingen in de manier waarop Titan roteert, wat ons een venster geeft op hetgeen er in de ondergrond zit".

De bewuste radar kon door de dichte methaanrijke atmosfeer van de maan turen, en kon aldus nooit geziene details van het oppervlak van het hemellichaam geven. Op basis daarvan markeerden de wetenschappers vijftig unieke locaties. Bij de latere passages door de Cassini zochten de vorsers diezelfde meren, canyons en bergen terug.

De wetenschappers stelden vast dat die prominente verschijnselen van het oppervlak soms tot 30 km ver waren opgeschoven. Een systematische verplaatsing van die markeerpunten is moeilijk te verklaren tenzij de ijsachtige korst van de maan van de kern is gescheiden door een ondergrondse oceaan, waardoor het voor de korst makkelijker is te verschuiven, aldus de NASA.

"Wij denken dat er zich zowat 100 km beneden het ijs en het rijk organische oppervlak een interne oceaan is van vloeibaar water met ammoniak", zegt Bryan Stiles van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena die samen met Lorenz in het laatste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science verslag uitbracht.

"De combinatie van een rijk-organische omgeving en vloeibaar water doet astrobiologen zeer likkebaarden", aldus Lorenz. Verdere studie van de rotatie van Titan moet een beter inzicht opleveren van het natte binnenste van de grootste maan van de reuzenplaneet Saturnus.

De studie van Titan, waarop op 14 januari 2005 de Europese sonde Huygens als "dochter" van de Cassini is geland, is een van de belangrijkste doelstellingen van de in 1997 gelanceerde Cassinimissie. De maan kan immers "diepgevroren" veel chemische elementen bevatten die leven op Aarde mogelijk hebben gemaakt, zegt de NASA. Zo is ook de atmosfeer 1,5 dichter dan de Aardse dampkring.
Dinsdag vliegt de Cassini opnieuw langs Titan.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Titan reageert traag op seizoenswisseling
Lees ook: Ijsvulkanen op Saturnusmaan Titan?
Lees ook: In het zonnestelsel lijkt Titan het meest op de Aarde
Lees ook: Titan bevat meer koolwaterstoffen dan de Aarde
Lees ook: Gigantische tropische storm op saturnusmaan Titan
Lees ook: Mist ontdekt op Saturnusmaan Titan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.