Nieuws

Toch leven op Mars?

Geplaatst op 21-03-2008 om 15u40 door Bert Carrein - 1334 keer gelezen
Nieuws

Amerikaanse wetenschappers hebben met de Amerikaanse sonde Mars Odyssey voor het eerst sporen van afzettingen van zoutmineralen op talrijke plaatsen op Mars gevonden, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science te lezen. Daarmee wordt de vraag weer actueel of er leven is (geweest) op de Rode Planeet.

Met name stootten de wetenschappers op ongeveer 200 van elkaar gescheiden afzettingen van zoutmineralen in het zuidelijk halfrond van Mars, op verschillende breedtegraden. Veel van die afzettingen bevinden zich volgens Philip Christensen van de Universiteit van Arizona in bassins met kanalen die naar die afzettingen leiden.

De afzettingen lijken aldus plaatsen aan te geven waar er in het verleden overvloedig veel water is geweest. Zij kunnen zodoende eventuele aanwijzingen bevatten over het vroegere bestaan van levensvormen op onze buurplaneet, aldus Mikki Osterloo van de Universiteit van Hawaï. De wetenschapster voegt eraan toe dat die afzettingen één tot 25 vierkante km groot zijn. Gezien ze onderling niet verbonden lijken, zijn ze wellicht niet afkomstig van één grote watermassa. Mogelijk komen ze van water van onder de grond dat op laaggelegen plaatsen van die bassins naar boven is gekomen en dat is verdampt. Met achterlating dus van de zoutmineralen.

Anderzijds heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA gemeld dat, volgens bevindingen van de Europese sonde Mars Express, Mars een serie geweldige vulkanische episodes heeft gekend. Daarbij is lava en water op het oppervlak gespuwd, wat ervoor heeft gezorgd dat het landschap nu is zoals het door de Mars Express in kaart is gebracht. Mars heeft volgens Gerhard Neukum van de Vrije Universiteit van Berlijn na de veronderstelde warme en natte periode vijf keer hevige vulkanische activiteit gekend, in tegenstelling tot de Aarde, waar het landschap eerder gestaag tot stand is gekomen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mars Express scheert langs Phobos
Lees ook: Lawines op Mars gefotografeerd
Lees ook: Mars Reconnaissance Orbiter in baan om Mars
Lees ook: Geen contact meer met Mars Global Surveyor
Lees ook: Mars Express scheert voorbij marsmaan
Lees ook: Marssonde Odyssey breekt record

Bekijk alle berichten uit deze categorie.