Nieuws

Krachtigste kosmische explosie ooit waargenomen

Geplaatst op 21-03-2008 om 15u41 door Bert Carrein - 4183 keer gelezen
Nieuws

De Swift-satelliet van de NASA heeft woensdag een record opgetekend, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau gisteren (plaatselijke tijd) gemeld. De kunstmaan detecteerde op 7,5 miljard lichtjaar, dus halverwege de kosmos, de krachtigste, helderste stellaire explosie ooit, van een kaliber dat ze met het blote oog van op de Aarde te zien kon zijn. Meteen het verst verwijderde object waarbij dat mogelijk was.

Met name zag de Swift woensdag om 07.12 uur Belgische tijd de helderste explosie in het universum die ooit is waargenomen, waarna ook andere telescopen in de ruimte en op de grond aan het werk schoten om het verschijnsel te bestuderen. Volgens de NASA registreerde de Swift een gammaflits, een plotselinge uitbraak van gammastraling (die op zich al het energierijkste verschijnsel in het universum is, na uiteraard de Oerknal). De meeste gammaflitsen doen zich voor wanneer enorme sterren zonder hun nucleaire brandstof raken. Bij zo'n supernova klapt hun kern in elkaar, waarna zwarte gaten of neutronensterren ontstaan.

Volgens Neil Gehrels van het Goddard Space Fligt Center van de NASA in Greenbelt was gammaflits, genaamd 'GRB 080319B', een "kanjer die elke andere opgemerkte gammaflits wegfluit".

"Indien iemand op het juiste ogenblik naar de juiste plaats naar de nachthemel heeft gekeken, dan moet die de explosie halfweg het universum hebben gezien", maakt Stephen Holland van Goddard zich sterk. Die iemand zag dan meteen ook het verst verwijderde object dat ooit met het blote oog waar te nemen was. Voorheen was dat het sterrenstelsel 'M33' op nauwelijks 2,9 miljard lichtjaar van ons.

Ook het nagloeien van 'OB0319B' is als record opgetekend. Dat nagloeien van de super-supernova was 2,5 miljoen keer helderder dan de tevoren meest oplichtende supernova. Het is nu aan de wetenschappers om uit de knobbelen waaarom OB0319B zo helder was.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Hoe ziet het nabije heelal eruit?
Lees ook: Inzichten in samenstelling heelal onjuist?
Lees ook: Botsing van clusters werpt licht op raadsel donkere materie
Lees ook: Kouder dan het heelal
Lees ook: Zwaartekracht blijft een groot raadsel
Lees ook: Internet zoekactie levert interstellaire stofdeeltjes op

Bekijk alle berichten uit deze categorie.