Nieuws

Ster ontploft binnen andere ster

Geplaatst op 17-04-2006 om 16u52 door Bert Carrein - 2224 keer gelezen
Nieuws

Amateur-astronomen meldden op 12 februari dat een zwak sterretje (magn. 12,5) in het sterrenbeeld Slangendrager plots verhelderd is. Nu is de ster, die RS Ophiuchi genoemd wordt, duidelijk zichtbaar met het blote oog. De zogenaamde recurrente nova is in de laatste 108 jaar vijf keer uitgebarsten. De recentste uitbarsting was in 1985; deze uitbarsting werd tot in detail bestudeerd door honderden waarnemers.

RS Ophiuchi staat op ongeveer vijfduizend lichtjaar van de aarde. Het is een dubbelstersysteem dat bestaat uit een witte dwerg (een compacte kern van een ster die ongeveer de grootte van de aarde heeft) die in een nauwe baan draait rond een rode reus.

De twee sterren staan zo dicht bij elkaar dat de witte dwerg het waterstofrijke gas van de buitenlagen van de rode reus naar zich toe trekt. Na ongeveer twintig jaar is er zoveel materiaal verzameld dat er zich een thermonucleaire explosie voordoet. In minder dan één dag stoot de witte dwerg 100 000 keer meer energie uit dan de zon, en het gas wordt tegen een snelheid van verscheidene duizenden kilometer per seconde de ruimte ingeslingerd.

Astronomen denken dat de witte dwerg bijna aan zijn maximale massa zit. Ze vermoeden dat de ster ooit nog verder zal instorten tot een neutronenster. Een neutronenster is nog compacter en kleiner.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het grotere plaatje
Lees ook: NGC 602 en verder weg
Lees ook: Röntgensterren in de Orionnevel
Lees ook: Verontreiniging van sterren
Lees ook: Nog meer stervorming buiten sterrenstelsels ontdekt
Lees ook: Op hol geslagen sterren ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.