Nieuws

Europese sterrenwacht bestudeert interstellaire wolken

Geplaatst op 24-03-2008 om 15u49 door Bert Carrein - 2807 keer gelezen
Nieuws

Astronomen van de ESO (European Southern Observatory) meten de massaverdeling in moleculaire wolken met een ongekende nauwkeurigheid. Hiervoor gebruiken ze een nieuwe methode en ESO's New Technology Telescope, die in de Atacama-woestijn in Chili staat. Deze kennis is cruciaal om te begrijpen waar en wanneer nieuwe sterren zullen verschijnen.

Sterren ontstaan in donkere wolken van gas en stof, moleculaire wolken genaamd. Omdat het stof in deze wolken het licht blokkeert, kan men de massaverdeling in de interstellaire wolk enkel indirect afleiden. Tot voor kort gebruikten wetenschappers hiervoor een methode die gebaseerd is op sterren die zich achter de wolk bevinden. Als het licht van een achtergrondster door de wolk dringt, wordt het gedeeltelijk geabsorbeerd. Hierdoor lijken de sterren roder dan ze in werkelijkheid zijn; hieruit kunnen we de dikte van de moleculaire wolk afleiden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Het probleem is echter dat de meeste moleculaire wolken zo dicht zijn dat er amper licht doordringt van achtergrondsterren. Daarom hebben astronomen Juvela, Padoan en Veli-Matti Pelkonen een nieuwe methode voorgesteld en uitgetest. Deze methode basseert zich op het verstrooide licht van nabijgelegen sterren. Dit effect, gekend onder de Engelse naam 'cloudshine', veroorzaakt het spectaculaire visuele schouwspel bij reflectienevels.

"We kunnen nu zeer hoge resolutiebeelden van donkere wolken maken en zo hun interne structuur en dynamiek bestuderen," zegt Juvela. "Het detail is nu niet meer afhankelijk van de verdeling van achtergrondsterren. Maar onze methode werkt ook als de dichtheid van de wolken te groot is om het licht van achtergrondsterren te laten doordringen."

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Reizen naar de toekomst kan en zàl gebeuren"
Lees ook: Lichtsnelheid is voor elk foton gelijk
Lees ook: Raadsel rond kosmische straling
Lees ook: Constant of toch niet
Lees ook: Zeer jonge, massieve stelsels gevonden
Lees ook: Donkere materie zorgt voor vergrotingseffect

Bekijk alle berichten uit deze categorie.