Nieuws

Endeavour keert terug van ISS

Geplaatst op 25-03-2008 om 15u49 door Bert Carrein - 1514 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Endeavour en het Internationaal Ruimtestation ISS hebben vannacht afscheid van elkaar genomen, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Niet alles gebeurde volgens plan. De shuttle maakte zich om 1.25 uur Belgische tijd los van de spacemeccano, zowat een half uur later dan gepland.

Vlak voor het geplande tijdstip was er een probleem met een zonnepaneelset die niet vastgeklemd raakte. Tijdens het ontkoppelen en wegvliegen van een ruimtetuig moeten de zonnepanelen vast zitten in plaats van zich continu optimaal naar de Zon te richten.

Terwijl de Endeavour gedurende een recordperiode van bijna twaalf dagen aan het ISS hing, werden tijdens vijf ruimtewandelingen onder meer de eerste sectie van de Japanse Kibomodule aan het ISS vastgeklonken en werd ten behoeve van het complex de Canadese ruimterobot Dextre geassembleerd.

De Endeavour liet de Amerikaan Garrett Reisman achter in het ISS, die nog enkele weken het gezelschap heeft van Peggy Whitson en Joeri Malentsjenko. Reisman nam de plaats in van de Fransman Léopold Eyharts die begin februari met de Atlantis naar het ISS was gebracht om het toen aangehechte Europees lab Columbus op te starten.

De Endeavour landt normaal in de nacht van woensdag op donderdag op het Kennedy Space Center in Florida.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zorgt fietsongeval voor uitstel Discovery?
Lees ook: Endeavour succesvol naar ISS gelanceerd
Lees ook: Bekijk vandaag de allerlaatste Atlantis-lancering live!
Lees ook: Lancering Atlantis verder teruggeschoven
Lees ook: Space shuttle mogelijk tot 2014 actief
Lees ook: Discovery succesvol naar ISS gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.