Nieuws

Slecht nieuw voor Spirit en Opportunity

Geplaatst op 26-03-2008 om 15u52 door Bert Carrein - 4226 keer gelezen
Nieuws

De wetenschappers van de Marswagentjes Spirit en Opportunity - die sinds januari 2004 al rondtoeren op Mars - hebben slechts nieuws gekregen. Blijkbaar zou de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA het budget van het MER-programma - Spirit en Opportunity - verlagen met 40%. Dit komt neer op ongeveer vier miljoen dollar.

Dat komt erop neer dat één van de twee Marswagentjes - die beide nog steeds onderzoek verrichten op de Rode Planeet - het werk zou moeten neerleggen.

"Een verlaging van het budget met 40% is enorm. We zijn tot de conclusie gekomen dat als we deze verlaging doorvoeren, één van de Marswagens alle wetenschappelijke werk zou moeten stoppen," aldus Steve Squyres, hoofd van het MER-team.

Het tijdelijk uitschakelen van een Marswagen is mogelijk, zodat de uitgeschakelde wagen - Spirit of Opportunity - toch niet geheel afgeschreven zal zijn. Toch is Steve Squyres er redelijk zeker van dat de wetenschappelijke operaties bij ofwel Spirit, ofwel Opportunity zullen moeten gestopt worden.

Het lijkt erop dat Spirit in winterslaap zal moeten gaan - terwijl beide nog steeds uitstekend werk verrichten. Ook in 2009 zal er een verlaging van het budget van 8%. De verlaging van nu zal voor een impact zorgen in het wetenschaps-gebeuren, in 2009 nog meer.

Bron: http://www.livescience.com/blogs/2008/03/24/nasa-budget-cut-threatens-mars-rover-duties/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Marsjeeps worden slimmer
Lees ook: NASA geeft Marsjeep Spirit op
Lees ook: Marsjeeps doen het nog steeds
Lees ook: Blijkbaar gaan de marsrovers toch gewoon door
Lees ook: De Marsrovers weer in actie
Lees ook: Nieuwe aanwijzingen van vroeger leven op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.