Nieuws

Spaceshuttle zonder beveiliging

Geplaatst op 03-05-2006 om 16u54 door Bert Carrein - 1255 keer gelezen
Nieuws

Space shuttle Discovery, die alleszins niet voor 1 juli zal gelanceerd worden, zal opstijgen zonder verdere wijzigingen aan de gecontesteerde externe brandstoftank. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA afgelopen weekend bekend.

STS 121, zoals de vlucht officieel genoemd wordt, wordt de tweede testvlucht na de ramp met de space shuttle Columbia in 2003. Toen beschadigde een stuk isolatieschuim dat van de externe brandstoftank afbrak de isolatietegels van het ruimteveer, waardoor het opbrandde bij de terugkeer in de aardatmosfeer.

Naar aanleiding van deze ramp werden er enkele tientallen veranderingen uitgevoerd aan de rode brandstoftank. Ondanks eerdere verklaringen, zullen er geen verdere modificaties uitgevoerd worden tegen de volgende lancering.

De NASA acht het beter om slechts enkele wijzigingen per lancering uit te voeren, om zo beter het effect van die modificaties te kunnen inschatten. De wijzigingen die men reeds heeft aangebracht, hebben een effect op de aerodynamica van de tank. Het is moeilijk in te schatten wat daarvan de gevolgen zullen zijn.

Na een hele reeks tests in een windtunnel, kwamen de NASA ingenieurs na veel overleg overeen om de volgende shuttlevlucht toch te laten doorgaan in juli. De mogelijkheid dat bij de lancering stukken isolatieschuim met een gewicht van 56 tot 99 gram loskomen bestaat nog steeds. In het slechtste geval brengt zo'n stuk schuim aanzienlijke schade toe aan het ruimteveer. Er zijn 34 plekken op de tank waar zo'n stukje schuim kan loskomen. Enkel de vier bovenste stukjes kunnen mogelijk schade toebrengen. Het is echter net voor die vier stukjes schuim, dat de NASA geen mogelijke alternatieven heeft.

Daarom is besloten de lancering toch te laten doorgaan. Het internationale ruimtestation ISS moet immers verder afgewerkt worden, en daar is de shuttle voor nodig.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Atlantis los van ISS
Lees ook: Laatste vlucht spaceshuttle Atlantis succesvol gelanceerd!
Lees ook: Lancering Discovery uitgesteld wegens waterstoflek
Lees ook: Atlantis gelanceerd voor laatste opknapbeurt Hubble
Lees ook: Laatste shuttlevlucht harde klap voor Florida
Lees ook: NASA laat prijzen shuttles zakken

Bekijk alle berichten uit deze categorie.