Nieuws

Langer water op Mars dan gedacht

Geplaatst op 29-10-2008 om 10u08 door Bert Carrein - 3328 keer gelezen
Nieuws

Er heeft langer water gevloeid over het oppervlak van Mars dan tot nog toe aangenomen, zo heeft de NASA vandaag meegedeeld op basis van metingen met de onbemande sonde Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Water heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van het landschap en mogelijk in het herbergen van leven op de Rode Planeet.

Een spectrometer op de MRO heeft gehydrateerde silica, beter bekend als opaal, gevonden op het hemellichaam. De waterbevattende minerale afzettingen zijn veelbetekenende aanwijzingen van waar en wanneer er water was op Mars, aldus het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Volgens Scott Murchie van het Labo voor Toegepaste Fysica aan de Johns Hopkins Universiteit in Laurel en hoofdonderzoeker met de bewuste spectrometer, leert de aanwezigheid van deze categorie mineralen dat er nog twee miljard jaar geleden water op Mars is geweest.

Totnogtoe waren nog maar twee grote groepen gehydrateerde mineralen gevonden op Mars, phyllosilicaten en gehydrateerde sulfaten. Kleiachtige phyllosilicaten hebben zich meer dan 3,5 miljard jaar geleden gevormd toen stollingsgesteente over een langere termijn in contact kwam met water. Tijdens de daaropvolgende honderden miljoenen jaren, tot ongeveer drie miljard jaar geleden, heeft zich opaal gevormd tengevolge van de evaporatie van zout- en soms zuurrijk water.

Het nu in de canyon Valles Marineris gevonden opaal is het jongste van de drie types waterhoudende mineralen. Ze vormden zich toen vloeibaar water materialen veranderde die waren gecreëerd door vulkanische activiteit of inslagen van meteorieten.

Dezelfde gehydrateerde mineralen zijn ook onlangs gevonden door de Marsjeep Spirit in de Gusevkrater. Zij zijn dus wijdverspreid over Mars en zijn op relatieve jonge terreinen te vinden.

Op sommige plaatsen kwamen gehydrateerde silica samen met ijzersulfaatmineralen voor, zowel in als rond droge rivierbeddingen. Dit wijst erop dat het zuurrijk water een langere periode op Mars voorkwam. Ralph Milliken van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA denkt dat in die gebieden lauw zuurrijk water een rol speelde in de vorming van opaal.

"Belangrijk is dat hoe langer er vloeibaar water was op Mars, hoe langer het 'venster' waarin Mars leven kon herbergen", benadrukt Milliken. "De plaatsen waar gehydrateerde silica zijn gevonden lijken dan ook een goede plek om het potentieel voor de levensvatbaarheid van Mars te onderzoeken".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mogelijk ijs onderaan marslander gevonden
Lees ook: Dawn vliegt lang Mars
Lees ook: HiRISE fotografeert 'lente op Mars'
Lees ook: Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde onder water
Lees ook: Het uitzicht richting Husband Heuvel op Mars
Lees ook: Mars al 4 miljard jaar dood

Bekijk alle berichten uit deze categorie.