Nieuws

Opknapbeurt voor de Hubble-telescoop nogmaals uitgesteld

Geplaatst op 31-10-2008 om 10u51 door Bert Carrein - 2658 keer gelezen
Nieuws

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA heeft gisteren bekendgemaakt dat het geen missie voor het herstel van de ruimtetelescoop Hubble zal ondernemen in februari 2009, zoals eerder werd voorzien. NASA stelt de opknapbeurt voor onbepaalde tijd uit.

Het ruimtevaartbureau verklaarde daarnaast dat de volgende lancering van de Endeavour, die onderdelen voor het Internationaal Ruimtestation ISS moet leveren, voorzien is op 14 november.

De wetenschappelijk uitrusting van de Hubble schakelde op 27 september automatisch in waakstand door een belangrijk technisch defect, waardoor NASA gedwongen overging tot het herprogrammeren van een noodsysteem (kanaal B) dat nooit eerder werd gebruikt sinds de lancering van de telescoop in 1990. Het probleem met het hoofdsysteem van de Hubbble maakte de telescoop tijdelijk "blind" en NASA zag zich verplicht de laatste servicemissie met een rumteshuttle van oktober naar februari te verdagen.

Deze vijfde onderhoudsmissie van de Hubble, moest de telesoop draaiende houden tot minstens 2013, wanneer zijn opvolger - de James Webb Telescoop - de ruimte ingaat. Maar de missie vertrekt niet in februari, verklaarde NASA, zonder een nieuwe datum naar voren te schuiven.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA probeert Hubble opnieuw aan de praat te krijgen
Lees ook: Missie naar Hubble-telescoop riskanter dan naar ISS
Lees ook: De Hubble-ruimtetelescoop legt prachtfoto vast
Lees ook: NASA herstelt Hubble
Lees ook: De Hubble laat weer verbluffende resultaten zien
Lees ook: Hubble maakt spectaculaire foto

Bekijk alle berichten uit deze categorie.