Nieuws

Endeavour veilig geland na 25e missie

Geplaatst op 27-03-2008 om 16u02 door Bert Carrein - 1090 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Endeavour is in de nacht van woensdag op donderdag met zijn zeven opvarenden veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida na de 25ste missie van een ruimtependel naar het Internationaal Ruimtestation ISS, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen.

De shuttle stond stil om 01.40 uur Belgische tijd, toen het in Florida ook al nacht was. Daarmee was het de zestiende landing bij nacht op Cape Canaveral. Een eerste landingsmogelijkheid was afgeblazen vanwege teveel bewolking.

De missie werd een record want het was een marathon van 15 dagen 18 uur 12 minuten 27 seconden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsTerwijl de op 11 maart gelanceerde Endeavour gedurende ook al een recordperiode van bijna twaalf dagen aan het ISS hing, werd tijdens vijf ruimtewandelingen onder meer de eerste sectie van de Japanse Kibomodule aan het ISS vastgeklonken en werd ten behoeve van het complex de Canadese ruimterobot Dextre geassembleerd.

De Endeavour liet de Amerikaan Garrett Reisman achter in het ISS, die nog enkele weken het gezelschap heeft van Peggy Whitson en Joeri Malentsjenko. Reisman nam de plaats in van de Fransman Léopold Eyharts die begin februari voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA met de Atlantis naar het ISS was gebracht om het toen aangehechte Europees lab Columbus op te starten. Hij verbleef 48 dagen in de ruimte. Frank De Winne was zijn reserve.

Bij de eerstvolgende shuttlemissie zal in mei de Discovery een tweede segment van de wetenschappelijke Kibomodule naar boven brengen.

De landing van de Endeavour maakt de weg vrij voor de operaties om de eerste Europese cargo naar het ISS, de Jules Verne, uit zijn parkeerbaan te halen en nog meer op de spacemeccano af te sturen. Die koppeling is voor 3 april gepland.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Endeavour van ISS losgekoppeld
Lees ook: NASA laat prijzen shuttles zakken
Lees ook: Landing Discovery afgeblazen
Lees ook: Morgenvroeg live lancering spaceshuttle Discovery!
Lees ook: Spaceshuttle Discovery vertrekt naar huis
Lees ook: Atlantis los van ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.