Nieuws

Geen nieuw onderzoek naar dood Joeri Gagarin

Geplaatst op 28-03-2008 om 16u04 door Bert Carrein - 3015 keer gelezen
Nieuws

Niettegenstaande er speculaties blijven bestaan omtrent de precieze omstandigheden waarbij de eerste mens in de ruimte, de Rus Joeri Gagarin, precies veertig jaar geleden om het leven kwam, komt er geen nieuw onderzoek, zo heeft Aleksander Kuruskin, hoofd van het militair onderzoeksinstituut nummer 13, vandaag tegenover het Russische persbureau Itar-Tass gezegd. Er is volgens hem geen enkele noodzaak om het onderzoek te heropenen, iets wat het Kremlin in 2005 ook al had gezegd na een verzoek van journalisten en ingenieurs voor een nieuw onderzoek.

Volgens de officiële lezing werd Joeri Gagarin met zijn van op Bajkonoer gelanceerde Vostok-1 op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte. Op 27 maart 1968 kwam de 34-jarige ruimtevaartpionier bij een ongeluk met een door hem bestuurd gevechtstoestel van het type Mig-15 op 190 km ten oosten van Moskou om het leven, net als zijn instructeur Vladimir Serjegin. "Mijn missie zit erop. Ik keer terug" waren de laatste van Gagarin gehoorde woorden. Zijn dood zette de bevolking van de toenmalige Sovjet-Unie op haar kop.

Gisteren hebben enkele mensen een bezoek gebracht aan de plaats van de crash, onder hen Valentina Gagarina, weduwe van de kosmonaut, Valentina Teresjkova die in 1963 de eerste vrouw in de ruimte werd, en Alekseï Leonov, in 1965 de eerste ruimtewandelaar.

Op last van het Centraal Comité van de Communistische partij werd de volgende dag een staatscommissie opgericht om het ongeluk te onderzoeken. Korte tijd later werd geheimhouding over de conclusies bevolen om te vermijden dat de professionele bekwaamheid van de held van de natie niet in twijfel zou worden getrokken en werd de commissie ontbonden. Het enige officiële document is het door het politbureau ondertekende overlijdensbericht waarin staat dat beide piloten "tengevolge van een catastrofe tijdens een oefenvlucht zijn omgekomen". Er werd met geen enkel woord over een oorzaak gerept.

Er ontstond een waaier van verklaringen en speculaties waarin de krant Komsomolskaya Pravda deze week heeft gegrasduind. Het blad herinnerde eraan dat het een tijd heeft geduurd vooraleer in een dicht woud de plaats van het ongeval en de vijf meter grote krater van de impact werd gevonden. De vijf ton wegende Mig was uiteengespat zoals een kristallen vaas op een betonnen vloer ploft. Het bleek dat het duo over geen valschermen beschikte en dat die welbewust waren losgemaakt.

Dit leidde meteen tot de speculatie dat er terrorisme in het spel was en zelfs dat niemand minder dan secretaris-generaal Leonid Brezjnev van de Sovjet-Russische communistische partij, vanwege de populariteit van Gagarin, had bevolen de kosmonaut te doden. De waarheid was dat de valschermen drie dagen later door de geheime dienst in een nabij dorp zijn teruggevonden en dat plunderaars ze uit het wrak hadden gestolen vooraleer de plaats van de impact was afgegrendeld.

Er is ook de speculatie dat Gagarin het slachtoffer was geworden van de wraak van buitenaardse wezens.

De theorie dat de Mig in botsing met een vogel was gekomen ging niet op na een onderzoek door ornitologen. Dat Segerin en Gagarin dronken waren, klopte ook niet want ze hadden die dag niets gedronken hoewel ze een paar dagen tevoren wel alcohol hadden gedronken op een verjaardagsfeestje bij kosmonauten.

De onderzoekscommissie stelde vast dat de Mig in perfecte staat was en dus niet oud en/of versleten was zoals sommigen opperden. Daarbij aansluitend was er de theorie van Igor Koeznetsov, lid van de onderzoekscommissie, dat de cabine van de Mig niet volledig dicht was en dat de beide inzittenden tijdens een manoeuvre eruit zouden geslingerd zijn.

Militair deskundige Joeri Koelikov meende dat de bemanning het toestel niet meer onder controle kon houden in moeilijke weersomstandigheden.

Onder meer Leonov, een van de nog weinige levende leden van de onderzoekscommissie, is de mening toegedaan dat het toestel van Gagarin in de wervelstroom van een ander vliegtuig is geraakt en is beginnen rondtollen. Zo'n nieuws mocht toen niet publiek worden, want zoiets kon volgens de officiële lezing niet gebeuren, luidt de redenering van Leonov.

De tweede Rus in de ruimte, Gherman Titov, meende dat de Mig in botsing was gekomen met een weerballon.

In ieder geval lijkt het er volgens Valentin Gloesjko, een vader van de Russische bemande ruimtevaart, op dat niemand van de leiding van de Communistische Partij geïnteresseerd was in de waarheid.
<br>Kuruskin houdt het op een weerballon of de wervelstroom van een andere machine. Hij ziet geen reden om het in zijn instituut bewaarde vliegtuigwrak opnieuw te onderzoeken.

Itar-Tass wijst er ook op hoe weinig mensen begin de jaren zestig wisten hoe gevaarlijk de ruimtemissie van Gagarin was. Hij zou eerst in december 1960 de ruimte ingaan, maar door het ontploffen op 24 oktober 1960 van een met brandstof gevulde raket op het lanceerplatform, met 268 doden tot gevolg, kwam er uitstel.

Bovendien was de betrouwbaarheid van de draagraket en de capsule maar 50 procent. Van zes voorafgaande testlanceringen eindigden er drie tragisch. Daarbij zijn er ook speculaties dat iemand Gagarin voor zou zijn geweest en zwaar gewond zou zijn geweest bij de landing.

In die tijd woedde de Koude Oorlog nog in alle hevigheid en het was geweten dat de VS van plan waren tegen 2 mei 1961 een eerste Amerikaan te lanceren. Zeer tot zijn eigen woede en ontgoocheling gingen apen Alan Shepard vooraf. Toen twee testlanceringen toch lukten, gaf Sergej Koroljov, de vader van de Russische ruimtevaart, zijn fiat voor de vlucht van Gagarin.

De mythe rond de missie is nog zo groot dat in nagenoeg geen enkele ruimtevaartinstallatie of -site in Rusland een foto van Gagarin ontbreekt. Een functionaris in het vluchtleidingscentrum Tsoup nabij Moskou zei zelfs niets af te weten van een ondertussen algemeen gekend technisch probleem bij de terugkeer van de Vostok dat Gagarin bijna het leven heeft gekost.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rusland gaat hotel in de ruimte bouwen
Lees ook: Gezocht: kosmonauten
Lees ook: Monument voor Russische ruimtehond Laika
Lees ook: Rusland wil bemande vluchten naar de Maan
Lees ook: Ruimteschip met kernreactor?
Lees ook: Slecht weer teistert Russische ruimtevaart

Bekijk alle berichten uit deze categorie.