Nieuws

Saturnusmaan Enceladus verrast astronomen

Geplaatst op 29-03-2008 om 16u05 door Bert Carrein - 1785 keer gelezen
Nieuws

Enceladus - één van de manen van Saturnus - blijkt veel actiever te zijn dan eerst gedacht. Tijdens een flyby van ruimtesonde Cassini ontdekten wetenschappers geisers die een organisch brouwsel uitstootte, aldus NASA. De sonde naderde tot op slechts 50 kilometer van de geologisch actieve maan en vergaarde verrassende data.

Cassini naderde niet alleen heel dicht tot bij de maan, maar passeerde ook één van de geisers. De passage zorgde niet voor schade, maar gaf de sonde wel de mogelijkheid om het materiaal van zeer dichtbij te bestuderen. Het uitgestoten materiaal van de geiser lijkt sterk op dat wat gevonden kan worden bij kometen. Dit was zeker en vast een verassing zoals wordt onderstreept door Hunter Waite, één van de onderzoekers. NASA benadrukt echter dat deze maan geen komeet is. Kometen hebben een staart en een baan rond de zon. Bovendien krijgen kometen hun energie van de zon, terwijl de activiteit bij Enceladus wordt gestuurd door interne warmte. Hoe dan ook, deze ontdekking is van belang om meer te leren over het Saturnusstelsel.

John Spencer, wetenschapper aan het team van Cassini, stelt dat deze nieuwe data inzicht moeten geven in waar geisers toe in staat zijn. De verrassend hoge temperaturen sluiten bovendien niet uit dat er vloeiend water is onder het oppervlakte van de maan. Dit kan van belang zijn in de zoektocht naar de essentiële bouwstenen van het leven. Enceladus heeft warmte, water en organische stoffen. Het enige ingrediënt dat zou ontbreken, volgens NASA, is vloeibaar water. Verder onderzoek is nodig om definitief vast te stellen dat er vloeibaar water is op deze maan.

De ruimtesonde Cassini maakt deel uit van de missie Cassini-Huygens, wat een coöperatief project is van o.a. NASA en ESA. Cassini is één van de grootste en meest complexe interplanetaire sondes tot nu toe gebouwd en werd in 1997 gelanceerd. Na zeven jaar reizen kwam de sonde aan op 1 juli 2004. Sindsdien stuurt de sonde nog steeds interessante data terug naar de aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Verse tijgerstrepen op Saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Het 'sneeuwt' op Enceladus
Lees ook: TV tip: The sky at night
Lees ook: Gedraagt Enceladus zich als een komeet?
Lees ook: Vloeibaar water op saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Geisers op saturnusmaan Enceladus eindelijk verklaard

Bekijk alle berichten uit deze categorie.