Nieuws

Jules Verne voert geslaagde test uit

Geplaatst op 30-03-2008 om 16u06 door Bert Carrein - 1128 keer gelezen
Nieuws

De Jules Verne, de eerste Europese cargo naar het Internationaal Ruimtestation ISS, heeft een nieuwe test glansrijk doorstaan, zo heeft het Europese ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

Gelanceerd met een aangepaste Ariane-5 raket, had de eerste ATV ("Automated Transfer Vehicle") donderdag zijn "parkeerbaan" verlaten om tot ongeveer 39 km van het ISS te vliegen. Gisteren was er een cruciale test om te kijken of de navigatietechnologie, waaronder gps, het onbemande tuig tot op 3,5 km van de spacemeccano kon brengen. Niet alleen dit lukte, maar ook het daaropvolgende geplande en door de vluchtleiding in Toulouse bevolen uitwijkmanoeuvre naar een veilige afstand. De test toonde ook aan dat de cargo, die alleen maar automatisch kan koppelen, doorlopend aan gegevensuitwisseling met het ISS kan doen.

"Alle systemen waren compleet nominaal", zei projectmanager John Ellwood bij ESA. Als onderzoek van alle data dit bevestigt, komt er maandag een nieuwe test waarop de Jules Verne tot op 11 meter van het ISS zal naderen. Lukt dit ook, dan vindt de eigenlijke koppeling aan de Russische Zvezdamodule donderdag plaats.

Met de bijna 20 ton wegende ATV springt Europa de Amerikanen en Russen bij in het goederenvervoer naar het ISS. Er waren in principe negen ATV's naar het complex voorzien.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Robonaut 2
Lees ook: Activiteiten in het ISS
Lees ook: Een boemerang komt ook in de ruimte terug
Lees ook: Zuurstofvoorziening in ISS
Lees ook: Astronauten voortaan vlugger gewaarschuwd
Lees ook: Nerd in de ruimte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.