Nieuws

Organisch molecuul in de kern van de Melkweg

Geplaatst op 02-04-2008 om 16u08 door Bert Carrein - 2840 keer gelezen
Nieuws

In een groot stervormingsgebied in de kern van ons Melkwegstelsel is een complex organisch molecuul ontdekt dat sterk verwant is aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. De aanwezigheid van amino-acetonitriel (NH2CH2CN) werd ontdekt met behulp van de 30-meter IRAM-radiotelescoop op Pico Veleta in Spanje, en bevestigd met andere millimeter- en submillimetertelescopen in Frankrijk en Australië.

Het stervormingsgebied waarin het molecuul is aangetroffe, Sagittarius B2, is ongeveer 0,3 lichtjaar groot en bevat vele tientallen verschillende interstellaire moleculen. Sinds 1965 zijn er in de ruimte tussen de sterren al meer dan 140 moleculen gevonden, maar tot nu toe is de aanwezigheid van aminozuren in het Melkwegstelsel nog steeds niet met honderd procent zekerheid aangetoond.

Het nu gevonden molecuul lijkt echter veel op glycine (NH2CH2COOH), het eenvoudigste aminozuur. Mogelijk is het een directe chemische voorloper van glycine. De ontdekking, gedaan door een team astronomen onder leiding van Arnaud Belloche van het Max Planck Institut für Radioastronomie in Bonn, wordt binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenhoop in Melkweg blijkt verrassend normaal
Lees ook: Hubble Panorama van de Carinanevel
Lees ook: Omega Centauri: De grootste bekende bolhoop
Lees ook: Niet alle planeten draaien rond een ster
Lees ook: Melkweg draait sneller rond zijn as dan gedacht
Lees ook: De Melkweg roofde sterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.