Nieuws

Organisch molecuul in de kern van de Melkweg

Geplaatst op 02-04-2008 om 16u08 door Bert Carrein - 2612 keer gelezen
Nieuws

In een groot stervormingsgebied in de kern van ons Melkwegstelsel is een complex organisch molecuul ontdekt dat sterk verwant is aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. De aanwezigheid van amino-acetonitriel (NH2CH2CN) werd ontdekt met behulp van de 30-meter IRAM-radiotelescoop op Pico Veleta in Spanje, en bevestigd met andere millimeter- en submillimetertelescopen in Frankrijk en Australië.

Het stervormingsgebied waarin het molecuul is aangetroffe, Sagittarius B2, is ongeveer 0,3 lichtjaar groot en bevat vele tientallen verschillende interstellaire moleculen. Sinds 1965 zijn er in de ruimte tussen de sterren al meer dan 140 moleculen gevonden, maar tot nu toe is de aanwezigheid van aminozuren in het Melkwegstelsel nog steeds niet met honderd procent zekerheid aangetoond.

Het nu gevonden molecuul lijkt echter veel op glycine (NH2CH2COOH), het eenvoudigste aminozuur. Mogelijk is het een directe chemische voorloper van glycine. De ontdekking, gedaan door een team astronomen onder leiding van Arnaud Belloche van het Max Planck Institut für Radioastronomie in Bonn, wordt binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Melkwegweg
Lees ook: Kaart van de Melkweg wordt verder uitgebreid
Lees ook: Sterren bij het hart van de Melkweg
Lees ook: De sterren in het centrum van de Melkweg
Lees ook: Centrale zwart gat niet altijd even rustig
Lees ook: Reusachtige gasstroom is groter dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.