Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Organisch molecuul in de kern van de Melkweg

Geplaatst op 02-04-2008 om 16u08 door Bert Carrein - 1893 keer gelezen
Nieuws

In een groot stervormingsgebied in de kern van ons Melkwegstelsel is een complex organisch molecuul ontdekt dat sterk verwant is aan aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. De aanwezigheid van amino-acetonitriel (NH2CH2CN) werd ontdekt met behulp van de 30-meter IRAM-radiotelescoop op Pico Veleta in Spanje, en bevestigd met andere millimeter- en submillimetertelescopen in Frankrijk en Australië.

Het stervormingsgebied waarin het molecuul is aangetroffe, Sagittarius B2, is ongeveer 0,3 lichtjaar groot en bevat vele tientallen verschillende interstellaire moleculen. Sinds 1965 zijn er in de ruimte tussen de sterren al meer dan 140 moleculen gevonden, maar tot nu toe is de aanwezigheid van aminozuren in het Melkwegstelsel nog steeds niet met honderd procent zekerheid aangetoond.

Het nu gevonden molecuul lijkt echter veel op glycine (NH2CH2COOH), het eenvoudigste aminozuur. Mogelijk is het een directe chemische voorloper van glycine. De ontdekking, gedaan door een team astronomen onder leiding van Arnaud Belloche van het Max Planck Institut für Radioastronomie in Bonn, wordt binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gedeelte van de Melkweg draait achterwaarts
Lees ook: Planck toont lange filamenten in de Melkweg
Lees ook: Hubble Panorama van de Carinanevel
Lees ook: De Melk-Weg
Lees ook: Sagittarius en de de centrale melkweg
Lees ook: De Melkweg tijdens de vakantie

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten