Nieuws

Europese cargo krijgt groen licht voor koppeling

Geplaatst op 02-04-2008 om 16u09 door Bert Carrein - 1210 keer gelezen
Nieuws

De onbemande Jules Verne, de eerste Europese cargo (ATV) naar het Internationaal Ruimtestation ISS, heeft groen licht gekregen om zich morgen/donderdag vast te klinken aan de spacemeccano. Dat heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA bekendgemaakt.

De op 9 maart met een aangepaste Ariane-5 draagraket op Kourou gelanceerde eerste ATV slaagde de voorbije dagen in alle tests voor het naderen en ontwijken van het ISS. Daarom gaf het internationaal managementteam toelating voor een eerste koppelingspoging morgen.

"We hebben bewezen dat de systemen van de Jules Verne veilig zijn, betrouwbaar en klaar om te koppelen aan het station", aldus ATV-projectmanager John Ellwood bij ESA. "Wij hebben ook bewezen dat het team op de grond (met de Belg Kris Capelle als vluchtleider - BELGA) helemaal klaar is".

De Jules Verne zal eerst vliegen tot op 11 meter, het punt waar de volautomatische cargo maandag bij de laatste test was aangekomen. Dan mag het tuig zich vastklinken aan de Russische besturingsmodule Zvezda van het ISS. In principe gebeurt het eerste contact om 16.41 uur Belgische tijd en is de koppeling helemaal een feit om 17.15 uur. Lukt het niet, dan is een nieuwe poging (pas) zaterdag mogelijk.
De ATV kan alleen automatisch koppelen, wat het grote verschil is met de spaceshuttle, de Russische bemande Sojoez en de Russische onbemande cargo Progress.

Voor ESA staat een primeur in de steigers, want nooit heeft een van zijn ruimtetuigen zich aan een ander gekoppeld. Met het ATV-programma springt ESA de Amerikanen en Russen bij in het vervoer van goederen naar het ISS. De in principe negen Europese cargo's moeten ook geregeld de baan van het complex opkrikken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Tweede ruimtewandeling gedaan
Lees ook: Robonaut 2
Lees ook: Eerste ruimtewandeling STS-129 verloopt succesvol
Lees ook: ISS geplaagd door pannes
Lees ook: Atlantis gekoppeld met ISS
Lees ook: Ruimtewandelingen voor herstellen koelsysteem ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.