Nieuws

Voorlopers van een reuzenstelsel gevonden

Geplaatst op 03-04-2008 om 16u10 door Bert Carrein - 2040 keer gelezen
Nieuws

Op zo'n tien miljard lichtjaar afstand hebben sterrenkundigen de verre voorlopers ontdekt van hedendaagse elliptische reuzenstelsels. Het gaat om sterrenstelsels in de jeugd van het heelal (ongeveer vier miljard jaar na de oerknal), die desondanks veel oude, rode sterren bevatten en waarin weinig evolutie meer optreedt.

Waarnemingen met de United Kingdom Infra-Red Telescope (UKIRT) op Hawaii hebben uitgewezen dat deze 'volgroeide' sterrenstelsels onderling veel sterker geclusterd zijn dan andere sterrenstelsels op die grote afstanden. Dat betekent dat ze enorm zwaar moeten zijn. Zoals alle sterrenstelsels zijn ze waarschijnlijk gehuld in uitgestrekte halo's van donkere materie, en uit de clusteringseigenschappen volgt dat die halo's vele biljoenen zonsmassa's aan materie moeten bevatten.

In het huidige heelal komen zulke extreem zware halo's alleen voor rond de elliptische reuzenstelsels die zich vaak in het centrum van sterrenstelselclusters bevinden. Dat doet vermoeden dat de verre, rode stelseltjes (die als gevolg van hun enorme afstand nauwelijks zichtbaar zijn op de infraroodfoto's van UKIRT) de voorlopers zijn van zulke reuzenstelsels. De resultaten worden vandaag gepresenteerd op de National Astronomy Meeting van de Royal Astronomical Society, die deze week gehouden wordt in Belfast, Ierland.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Stelsels hebben traumatische periodes doorgemaakt
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: NGC 1316: Nadat melkwegstelsels botsen
Lees ook: Sterrenstelsel steelt gas van een ander
Lees ook: Groepen stelsels draaien in zelfde richting
Lees ook: Spiraalstelsel met slechts 1 arm

Bekijk alle berichten uit deze categorie.