Nieuws

Hubble fotografeert supernova in ander stelsel

Geplaatst op 03-04-2008 om 16u22 door Bert Carrein - 3342 keer gelezen
Nieuws

Een recent vrijgegeven opname van de Hubble-ruimtetelescoop toont het 60 miljoen lichtjaar verre sterrenstelsel NGC 2397, een klassiek voorbeeld van een spiraalstelsel met duidelijke stofbanden langs de randen van zijn spiraalarmen. Tussen de vele sterren van NGC 2397 is met enige moeite supernova 2006bc te zien, die werd vastgelegd toen hij nog vrij zwak was: het hoogtepunt van de sterexplosie moest nog komen.

De opname is gemaakt in opdracht van sterrenkundigen van Queen's University in Belfast, die opnamen als deze gebruiken om precies na te kunnen gaan welke ster nu eigenlijk aan het exploderen is, om vervolgens op eerdere opnamen de nog niet ontplofte ster te kunnen identificeren. Op die manier kan worden vastgesteld welk soort sterren uiteindelijk supernova worden.

Uit de inventarisatie van de afgelopen tien jaar blijkt dat dit al met sterren vanaf zeven zonsmassa's het geval kan zijn. Maar opmerkelijk genoeg zijn er geen extreem zware voorlopers van supernova-explosies gevonden. Volgens de onderzoekers kan dat betekenen dat de allerzwaarste sterren zonder supernova-explosie tot zwarte gaten ineenstorten of dat bij deze explosie relatief weinig zichtbaar licht vrijkomt.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Astronomen volgen live supernova
Lees ook: Sharpless 308
Lees ook: Veertienjarige ontdekt uiterst zeldzame supernova
Lees ook: Japanse röntgensatelliet vindt 'fossiele vuurballen'
Lees ook: Merkwaardige tweelingsupernova
Lees ook: Dubbele supernova ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.