Nieuws

Kleinste zwart gat tot dusver geïdentificeerd

Geplaatst op 04-04-2008 om 16u31 door Bert Carrein - 14363 keer gelezen
Nieuws

Wetenschappers van de NASA hebben het tot nu toe kleinste bekendste zwarte gat opgespoord. Zwarte gaten zijn in het heelal zonder twijfel de taaiste objecten. Deze vreemde objecten nemen alle massa op uit hun omgeving, en daar kunnen soms hele sterren tussen zitten. Bij een zwart gat is de zwaartekracht zo hevig dat niets, maar dan ook niets - zelfs het licht niet - kan ontsnappen aan zijn greep.

Het recent opgespoorde zwarte gat behoort tot een binair systeem - namelijk een röntgen-dubbelster - genaamd XTE J1650-500. Dit object draait in een baan om zijn ster.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Astronomen zullen nooit het kleinste zwarte gat terugvinden, maar ze zijn nu toch wel heel dichtbij gekomen door het vinden van dit exemplaar. Dit object heeft een totale massa van ongeveer 4 maal onze Zon. De Zon is reusachtig en zou in volume meer dan een miljoen keer de aarde kunnen bevatten. Toch is dit niets in vergelijking met andere zwarte gaten. Het vorige gekende kleinste zwarte gat weegt wat meer dan 6 keer de Zon. De grootste kunnen tot miljoen of zelfs miljarden keren de massa van de Zon bevatten.

De nieuwe recordhouder werd gevormd in het centrum van een stervende ster. De kern van deze ster was een gigantische kernreactor, waarbij lichte elementen zoals waterstof worden omgezet naar zwaardere elementen (bijvoorbeeld lithium en zuurstof). Uiteindelijk zijn de lichte elementen opgebruikt en valt de reactor stil. De kern stort hierdoor in door zijn eigen zwaartekracht en zal een ander soort object vormen, namelijk een neutronenster. Zo is XTE J1650 niet alleen het lichtst gekende zwarte gat maar het bevindt zich ook dicht bij de kleinst mogelijke grootte van een zwart gat.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

In deze 'boven-onder' illustratie van een zwart gat en zijn omliggende schijf, spiraliseert gas in de richting van het object en palen net buiten het gat waardoor er een soort 'opstopping' ontstaat. Op korte termijn worden röntgenstralen geproduceerd.

Bron: http://www.nasa.gov

Gerelateerde berichten

Lees ook: De planeet zal niet verzwelgen op 10 september
Lees ook: Zwart gat bij Zwaan op 'amper’ 7800 lichtjaar van Aarde
Lees ook: Zwart gat tot drie keer groter dan voordien aangenomen
Lees ook: Botsing van drie zwarte gaten gesimuleerd
Lees ook: Dubbel zwart gat in 3C 75
Lees ook: Reeds in beginjaren van het universum vraatzuchtige zwarte gaten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.