Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Belg bij laatste kandidaten simulatievlucht naar Mars

Geplaatst op 11-11-2008 om 13u24 door Bert Carrein - 2435 keer gelezen
Nieuws

Acht kandidaten, onder wie een Belg, komen nog in aanmerking voor een simulatievlucht naar Mars. Daarvoor zullen de uitverkorenen 105 dagen in een speciale containerwoning worden opgesloten, afgesloten van de wereld.

Zes van de acht kandidaten zullen worden uitgekozen om te leven, slapen en eten in een gesloten laboratorium in Moskou, waarmee ze een missie naar Mars trachten te simuleren. Hun verblijf, gepland voor maart 2009, zal worden gevolgd door een nog langere periode van opsluiting: 520 dagen in 2009. Met dit experiment wil men de impact van afzondering op het moreel, de stress, het hormonaal systeem en de effecten van voedingssupplementen op het organisme testen.

In het beste geval duurt een heen- en terugreis Aarde-Mars, die ESA graag wil ondernemen rond 2030, 520 dagen: 250 dagen om er te geraken, dertig ter plaatse en 240 voor de terugreis. In totaal hadden 5.650 mensen gereageerd op de oproep voor kandidaten voor het Mars-500-programma.

ESA kondigde ook aan dat de Europese missie Exomars begin 2016 zal worden gelanceerd en niet in november 2013 zoals eerder aangekondigd. Tijdens die missie zal het oppervlak van de planeet worden verkend door een verkenningswagen. Deze 'rover' van ongeveer 200 kilogram kan tot twee meter diepte in de grond boren, op zoek naar sporen van leven.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA zegt Mars-akkoord met Europa op
Lees ook: Marsmaan Phobos volgende bestemming?
Lees ook: Zes vrijwilligers simuleren 105 dagen reis naar Mars
Lees ook: Vloeibare waterdruppels op Mars gevonden?
Lees ook: Organische bouwstenen voor leven op Mars
Lees ook: Opportunity vindt meteoriet op marsoppervlak

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten