Nieuws

Aftellen lancering Atlantis begonnen (Update: uitstel dreigt)

Geplaatst op 12-11-2008 om 22u29 door Bert Carrein - 1746 keer gelezen
Nieuws

Update: De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vreest dat de geplande lancering van de spaceshuttle Endeavour zaterdagochtend (Nederlandse tijd) niet door kan gaan.

Een koufront dreigt rond het weekeinde regen en dichte bewolking naar de lanceerbasis in de staat Florida te brengen, meldden Amerikaanse media woensdag.


Op het Kennedy Space Center in Florida is het aftellen begonnen voor de lancering van het ruimteveer Endeavour naar het Internationaal Ruimtestation ISS, meldt de krant Florida Today.

Het lanceerteam gaf groen licht om om 4 uur Belgische tijd de aftelklok op te starten om de Endeavour zaterdag om 01.55 uur Belgische tijd naar het ISS te slingeren. Het aftellen duurt 43 uur, maar wordt geregeld onderbroken om achterstallig werk in te halen of voor bijkomende verificaties. Volgens goede Amerikaanse ruimtevaartbron bedraagt de kans op goed weer zaterdag zestig procent.

Onder leiding van gezagvoerder Chris Ferguson is het tijdens de vierde en laatste shuttlevlucht van dit jaar de bedoeling het ISS te bevoorraden, onder meer met kritische uitrusting opdat het complex vanaf volgend jaar door zes in plaats van drie mensen bewoond zal kunnen zijn. Tijdens vier ruimtewandelingen zal worden gewerkt aan twee reuzenscharnieren die ervoor zorgen dat de gigantische zonnepanelen van het ISS zich doorlopend optimaal naar de Zon richten. Bovendien wordt Greg Chamitoff in de spacemeccano afgelost door Sandy Magnus. De landing van de Endeavour is voorzien voor zondag 30 november.

Bron: http://www.hln.be, http://www.nu.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Externe tank Atlantis volledig gevuld (Update)
Lees ook: NASA bereidt extra shuttlevlucht voor
Lees ook: Afvallend piepschuim geen probleem
Lees ook: Atlantis losgekoppeld van ruimtestation ISS
Lees ook: Discovery krijgt toch nog een kans
Lees ook: Discovery geland na extra baan om aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.