Nieuws

Marsrover Spirit bedreigd door stofstorm

Geplaatst op 13-11-2008 om 14u12 door Bert Carrein - 5985 keer gelezen
Nieuws

Door een stofstorm is de Amerikaanse Marsrobot Spirit in de problemen geraakt, meldt het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Een stofstorm heeft ervoor gezorgd dat een laag stof op de zonnepanelen van de zeswielige jeep is terechtgekomen, waardoor de stroomvoorziening is afgenomen. De vluchtleiding heeft dinsdag bevelen naar de robot gestuurd om aan energiebesparing te doen en om tegelijk te vermijden dat het tuig zich in een veiligheidsmodus zet. Een van de bevelen was ook dat de Spirit niet voor vandaag zou proberen te communiceren met de vluchtleiding in het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena.

Dat er sinds de energiebesparingscommando's niets meer is gehoord kan dus ook een goed teken zijn. Want het kan betekenen dat de bevelen goed ontvangen zijn en dat ze goed zijn opgevolgd. Van de weeromstuit kan de stilte er ook op wijzen dat de Spirit niet alleen in een veilige modus is terechtgekomen, maar ook nog zodanig weinig stroom heeft dat communicatie onmogelijk is geworden. Wel heeft de sonde Mars Reconnaissance Orbiter vanuit zijn baan rond de Rode Planeet aanwijzingen gegeven dat de stofstorm in de Gusev-krater, het landingsgebied van de Spirit, aan het inbinden is.

De Spirit doet al bijna vijf jaar onderzoek van de Mars, terwijl aanvankelijk slechts drie maanden was voorzien. Maandag maakte de NASA bekend dat een einde was gekomen aan de missie van de eind mei gelande Phoenix Mars Lander.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA geeft Marsjeep Spirit op
Lees ook: Marsjeep Opportunity breekt duurrecord
Lees ook: Marsjeep klautert uit Victoriakrater
Lees ook: Problemen met marsjeep Spirit
Lees ook: Opportunity heeft eerste tussenstop bereikt
Lees ook: Spirit heeft de stofstorm overleeft

Bekijk alle berichten uit deze categorie.