Nieuws

Indiase sonde Chandrayaan-1 in baan rond Maan

Geplaatst op 13-11-2008 om 15u02 door Bert Carrein - 2380 keer gelezen
Nieuws

De eerste Indiase Maansonde, de Chandrayaan-1, is in een operationele baan rond de Wachter van de Aarde gekomen, zo heeft het Indiase ruimtevaartbureau ISRO bekendgemaakt. De hele operatie sinds lancering heeft tien ontbrandingen van de motor gevergd.

De Chandrayaan-1 werd op 22 oktober met een Indiase PSLV-draagraket gelanceerd en vloog in complexe ellipsvormige banen naar zijn doelwit. Nadat vorige week reeds een voorlopige Maanbaan was bereikt, is gedurende drie dagen drie keer de motor voor een totale duur van ongeveer zestien minuten tot ontbranding gebracht. Daardoor daalde het hoogste punt van de baan van 7.502 km over 255 km tot 100 km boven het Maanoppervlak, het laagste punt daalde van 200 over 182 naar eveneens 100 km. De sonde bereikte woensdag aldus haar cirkelvormige operationele baan, waarbij de Chandrayaan-1 ongeveer twee uur nodig heeft voor één omloop.

De sonde moet met elf instrumenten, waarvan er drie (deels) Europees zijn, twee jaar lang scheikundig, mineralogisch en fotogeologisch onderzoek verrichten van de natuurlijke satelliet van de Aarde. Twee experimenten draaien trouwens al. In een van de komende dagen moet de Chandrayaan-1 een 35 kilo wegende dochtersonde uitzetten die op de Maanbodem te pletter moet slaan.

Met 80 miljoen dollar is de Chandrayaan-1 volgens de ISRO de goedkoopste Maanmissie ooit. Deskundigen denken dat ze tegelijk de rijkste oogst aan wetenschappelijke data ooit kan opleveren.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Telefoonnetwerk op de Maan?
Lees ook: Maan bevat meer water dan aanvankelijk gedacht
Lees ook: China lanceert nog dit jaar tweede sonde naar de Maan
Lees ook: Geen Amerikaanse astronauten meer op de Maan?
Lees ook: Simulatie van maanstof
Lees ook: Mogelijk water op de Maan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.