Nieuws

Misschien toch actieve vulkanen op Venus

Geplaatst op 06-04-2008 om 15u50 door Bert Carrein - 4747 keer gelezen
Nieuws

Venus zou actieve vulkanen kunnen herbergen die grote hoeveelheden zwaveldioxide uitstoten in de atmosfeer. Wetenschappers willen nu uitzoeken of de aanwezigheid van dit gas, gedetecteerd door de Europese ruimtesonde Venus Express, het product is van recente vulkanische uitbarstingen of van lang geleden. Als het niet recent is spreekt men over uitbarstingen van zo'n 10 miljoen jaar geleden.

Vulkanen maken mede deel uit van het klimaat, aldus een wetenschapper van de Venus Express. Samenstellingen van zwavel blijft niet lang aanwezig in de Aardse atmosfeer door de snelle reactie met het oppervlak. Op Venus gebeurt die reactie echter zeer langzaam.

De ruimtesonde Venus Express maakt gebruik van spectraalanalyse van de Venusiaanse atmosfeer. Dat komt simpel neer op het analyseren van de atomen en moleculen door middel van de absorptie van licht in de atmosfeer. Het ruimtevaartuig vond hierdoor grote concentraties aan zwaveldioxide hoog in de atmosfeer. Nochtans zou het gas op zo'n dergelijke hoogte snel worden vernietigd door het zonlicht.

Wetenschappers hopen dat het bestaan - of net niet - van actieve vulkanen op Venus vlug kan worden aangetoond. Dit kan door het vinden van lokale rookpluimen afkomstig van vulkanen het vinden van hot-spots aan de oppervlakte waardoor men het bestaan van recente lavastromen niet meer kan uitsluiten. Dus: nog meer werk voor de Venus Express.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.space.com/

Gerelateerde berichten

Lees ook: Messenger en Venus Express onderzoeken dampkring Venus
Lees ook: Japanse Venussonde niet in beoogde baan gekomen
Lees ook: Maan verduistert Venus
Lees ook: Het ooit gesmolten oppervlak van Venus
Lees ook: Venus nabij benedenconjunctie
Lees ook: Venus zorgt voor explosie aan UFO-meldingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.