Na een lange reis van meer dan 4 miljard kilometer is de Stardust ruimtesonde bezig aan zijn laatste manoeuvres voordat hij terug op aarde zal landen. Op 5 januari laatstleden werd de ruimtesonde nog bijgestuurd en verwacht wordt dat de landingscapsule volgens plan op zondag 15 januari zal landen in Utah (VS).
In januari 2004 vloog Stardust door de coma van komeet Wild en verzamelde er stof- en ijsdeeltjes uit de staart van de komeet. Die deeltjes werden ingevangen in een beschermende capsule en worden nu voor onderzoek teruggebracht naar aarde. Wetenschappers hopen dat een uitvoerige analyse van deze deeltjes ons niet alleen meer zal leren over de samenstelling van kometen, maar ook en vooral over de samenstelling van het zonnestelsel bij zijn ontstaan. Unieke informatie over de chemische en fysische samenstelling van ons zonnestelsel zit wellicht opgeslagen in het materiaal van kometen en wetenschappers hopen dat deze informatie ons een nog beter inzicht kan leveren over de vorming van planeten en het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd.
De laatste bijsturingen verliepen perfect en NASA is vol vertrouwen dat de capsule veilig zal landen zodat het eigenlijke onderzoek optimaal kan starten.
Bron: http://www.urania.be
Lees ook: japan wil zich in de ruimte verdedigen
Lees ook: Lancering Sea Launch op zondag
Lees ook: Probleem met Jules Verne
Lees ook: Eerste Indiase maanmissie beëindigd na verlies contact
Lees ook: India wil ruimteschip kopen voor ruimtetoerisme
Lees ook: Aziatische maanrace
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »