Nieuws

Stardust ruimtemissie

Geplaatst op 11-01-2006 om 20u15 door Bert Carrein - 2223 keer gelezen
Nieuws

Na een lange reis van meer dan 4 miljard kilometer is de Stardust ruimtesonde bezig aan zijn laatste manoeuvres voordat hij terug op aarde zal landen. Op 5 januari laatstleden werd de ruimtesonde nog bijgestuurd en verwacht wordt dat de landingscapsule volgens plan op zondag 15 januari zal landen in Utah (VS).

In januari 2004 vloog Stardust door de coma van komeet Wild en verzamelde er stof- en ijsdeeltjes uit de staart van de komeet. Die deeltjes werden ingevangen in een beschermende capsule en worden nu voor onderzoek teruggebracht naar aarde. Wetenschappers hopen dat een uitvoerige analyse van deze deeltjes ons niet alleen meer zal leren over de samenstelling van kometen, maar ook en vooral over de samenstelling van het zonnestelsel bij zijn ontstaan. Unieke informatie over de chemische en fysische samenstelling van ons zonnestelsel zit wellicht opgeslagen in het materiaal van kometen en wetenschappers hopen dat deze informatie ons een nog beter inzicht kan leveren over de vorming van planeten en het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd.

De laatste bijsturingen verliepen perfect en NASA is vol vertrouwen dat de capsule veilig zal landen zodat het eigenlijke onderzoek optimaal kan starten.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Boeing stuurt toeristen ruimte in met futuristische capsule
Lees ook: Stardust geland!
Lees ook: Belgisch experiment de ruimte in
Lees ook: Derde lanceerpoging Falcon-1
Lees ook: Falcon-1 lancering mislukt
Lees ook: India wil 60 ruimtemissies lanceren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.