Nieuws

Saturnusmaan Titan blijft verbazen

Geplaatst op 05-05-2006 om 16u59 door Bert Carrein - 1796 keer gelezen
Nieuws

Op 30 april 2006 heeft de ruimtesonde Cassini weer prachtig wetenschappelijk werk verricht. De sonde maakte een zogenaamde flyby of scheervlucht voorbij Titan - een van de manen van Saturnus - en naderde tot op een afstand van 1900 km. Het doel van de flyby was een nog relatief onbekend deel van het oppervlak in kaart te brengen. Omdat Titan - als enige maan in ons zonnestelsel - een dichte atmosfeer heeft, moest men gebruik maken van de radar om beelden te kunnen maken.

De regio die men heeft onderzocht, ligt aan de rand van het gebied Xanadu. Dit is een gebied waar de atmosfeer niet zo dicht is. Astronomen hebben er geen idee van hoe deze is ontstaan, maar de scheervlucht van Cassini heeft toch enkele nieuwe details laten zien. Zo zijn er golvende kenmerken gezien die mogelijk duiden op het stromen van een vloeistof. Ook heeft men beelden gemaakt van twee ringvormige structuren. Deze kunnen vulkanen zijn, maar astronomen vermoeden eerder dat het inslagkraters zijn. Verder heeft men - zoals bij een vorige vlucht - duinen kunnen onderscheiden.

Tijdens het passeren van Titan kreeg de sonde wel af te rekenen met enkele technische problemen. Het contact met de aarde viel maar liefst vijf uur weg. Het belangrijkste gedeelte heeft men kunnen bewaren, maar men kon niet verhinderen dat er een deel van de gegevens verloren ging

De Cassini-ruimtesonde is Titan al eerder gepasseerd. Gedurende zijn vier jaar durende missie is het de bedoeling dat de sonde Titan in totaal 45 keer passeert. Dit jaar staan er nog negen gelijkaardige vluchten op het programma. De volgende flyby is gepland voor op 20 mei.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ijsvulkanen op Saturnusmaan Titan?
Lees ook: Leven op op saturnusmaan Titan niet mogelijk?
Lees ook: Om zijn as wentelende Titan in het infrarood
Lees ook: Wat 'verorbert' waterstof op Saturnusmaan Titan?
Lees ook: Zee van vloeistof op Saturnusmaan Titan
Lees ook: Titan bevat meer koolwaterstoffen dan de Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.