Nieuws

Europa zoekt nieuwe astronauten

Geplaatst op 11-04-2008 om 15u52 door Bert Carrein - 1115 keer gelezen
Nieuws

Europa start een nieuwe aanwervingscampagne voor astronauten. Het is de derde keer dat ESA astronauten aanwerft. De nieuwe lichting is nodig voor trips naar het Internationaal Ruimtestation ISS, de maan en nog verder. De vorige selecties vonden plaats in 1978 en 1992. Slechts één Belgische kandidaat werd echt geselecteerd, Marianne Merchez in 1992 die echter ESA verliet voor ze kon vliegen.

Toen eind de jaren negentig het Europese astronautenkorps diende verruimd, werden "nationale astronauten" en "net niet geselecteerden" zoals Frank De Winne aan de bestaande "klas" toegevoegd. Dirk Frimout raakte niet door het eerste examen, maar maakte zijn vlucht in 1992 op uitnodiging van de wetenschappelijke gemeenschap.

Hoewel velen ervan dromen astronaut te worden, moeten gegadigden toch wel aan enige criteria beantwoorden om die droom in vervulling te zien gaan. Ze moeten er zich bovendien van bewust zijn dat men er nooit zeker van is dat men vertrekt, zelfs al floepen de motoren van de raket reeds aan, zei De Winne die in 2002 als tweede Belg in de ruimte een tiendaagse trip naar en met het ISS maakte. Hij waarschuwde dat er veel meer werk is op de grond dan men echt zal vliegen. Tot en met zijn volgende vlucht van zes maanden volgend jaar, zal hij maar 1/20ste van zijn astronautenloopbaan in de ruimte geweest zijn.

De Winne beklemtoonde dat kandidaten zeer gemotiveerd moeten zijn (ook om voortdurend bij te studeren en examens af te leggen) en ze moeten er rotsvast in geloven dat een ruimtetrip mogelijk is. Men dient de juiste studies te hebben gedaan, bij voorkeur wetenschappelijke en technologische richtingen. Super sportief moet men niet zijn, maar toch voldoende fit. De voertaal in het ISS is Engels en Russisch, dus is het wel handig dat men ook van Russisch noties heeft.

Ruimtevaarder zijn is geen nine-to-five job in België, benadrukte de tweede Belg in de ruimte, want het is werken in een internationaal kader (met veel verplaatsingen). Men moet zich comfortabel voelen bij het spreken voor een (groot) publiek en best hobby's hebben die een uitstraling hebben naar het brede publiek en de collega's.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Tweede testsatelliet Galileo stuurt eerste signalen
Lees ook: Navigatiesysteem Galileo loopt serieuze vertragingen op
Lees ook: Europa lanceert twee satellieten
Lees ook: Belg benoemt tot hoofd Galileo-programma
Lees ook: Nieuwe horizonten voor Columbus
Lees ook: Uniek Europees experiment

Bekijk alle berichten uit deze categorie.