Nieuws

Rusland stopt met ruimtetoerisme naar ISS

Geplaatst op 12-04-2008 om 15u55 door Bert Carrein - 2034 keer gelezen
Nieuws

Rusland wil vanaf 2010 geen toeristen meer mee de ruimte in sturen wegens plaatsgebrek in het internationale ruimtestation ISS. Dat maakte Anatoli Perminov van het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos bekend in Moskou op de dag van de Kosmonaut.

Eerder had Roskosmos al bekendgemaakt dat binnenkort zes professionele ruimtevaarders in het ISS zullen verblijven in plaats van drie. Het Amerikaanse Space Adventures heeft tot 2009 plaatsen gereserveerd voor toeristen aan boord van de Russische Sojoez.

Ruimtetoerisme oogst heel wat kritiek in Russische ruimtevaartkringen. Heel wat wetenschappers willen dat het ISS voor onderzoek gereserveerd blijft en geen vakantieoord wordt. Perminov zegt wel bereid te zijn firma's te helpen om ruimtevaartprogramma's voor toeristen uit te werken.

Tot dusver stuurde Space Adventures met Russische hulp al vijf toeristen naar de ruimte. Miljonairs met een voorliefde voor ruimtevaart betaalden tot 40 miljoen dollar voor de trip. In oktober trekt Richard Garriott, ontwerper van computergames en zelf zoon van een astronaut, de ruimte in.

Rusland vierde zaterdag de dag van de Kosmonaut om te herdenken dat Joeri Gagarin op 12 april 1961 als eerste mens ter wereld de ruimte inging.

Vrijdag maakte de Russische president Poetin bekend dat er tegen 2015 een nieuwe ruimtevaartbasis wordt gebouwd in het oosten van Rusland. De eerste bemande vlucht zou er in 2018 vertrekken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA test met succes opblaasbaar hitteschild
Lees ook: India wil naar Mars
Lees ook: Superraket Delta-IV met spionagesatelliet gelanceerd
Lees ook: Innovatie in lucht- en ruimtevaart gaat traag
Lees ook: Ikaros gefotografeerd in het zwarte heelal
Lees ook: Lancering GLAST uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.