Nieuws

Vlucht naar ISS krijgt nummer 14 uit bijgeloof

Geplaatst op 15-04-2008 om 15u56 door Bert Carrein - 1470 keer gelezen
Nieuws

Het Russisch ruimtevaartbureau Roscosmos denkt eraan de volgende missie van een bemande Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS meteen het volgnummer 14 te geven in plaats van 13. Het geeft daarmee openlijk toe aan het bijgeloof rond het nummer 13.

"In Rusland zijn velen bijgelovig, rond zwarte katten of het cijfer 13. Daarom denk ik dat het nummer van het volgende bemande ruimteschip beter verandert", aldus directeur-generaal Anatoli Perminov van Roscosmos volgens zijn persdienst. "Ik denk dat het een Sojoez TMA-14 moet worden" en niet TMA-13, komende herfst.

Als de beslissing daartoe valt, schuift ook het volgnummer op van de tweede missie van Frank De Winne volgend jaar naar het ISS. Het zou dan Sojoez TMA-15 worden, nadat de Winne in 2002 al boordingenieur was van de Sojoez TMA-1 die hem naar het complex had gebracht.

Lanceringen van op Bajkonoer in Kazachstan gaan met niet uit te roeien tradities gepaard, omdat kosmonauten denken dat dit geluk brengt. Onder de bekendste zijn er het bekijken van (steeds dezelfde) 127e rangfilm op de avond van de lancering en het plassen op het achterwiel van het busje dat de ruimtevaarders naar de raket brengt.

Bijgeloof of niet: de Apollo-13 maanmissie in 1970 draaide bijna op een catastrofe uit toen op weg naar de Maan een zuurstoftank ontplofte. Detail: dat was op 13 april, terwijl de lancering twee dagen eerder om 13.13 uur had plaatsgevonden en nadat een bemanningslid terelfderure was omgeruild omdat (ten onrechte) gevreesd werd dat hij de mazelen had. De drie opvarenden van de Apollo-13 raakten ternauwernood behouden thuis.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Shuttle Endeavour gelanceerd
Lees ook: Falcon 1-raket faalde door ontwerpfout
Lees ook: Proton raket met giftige brandstof neergestort
Lees ook: Frank de Winne gaat opnieuw de ruimte in
Lees ook: Superraket Delta-IV met spionagesatelliet gelanceerd
Lees ook: India wil 60 ruimtemissies lanceren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.