Nieuws

Rusland wil apen naar Mars sturen

Geplaatst op 15-04-2008 om 15u56 door Bert Carrein - 3507 keer gelezen
Nieuws

Moskou wil apen uitzoeken die eventueel eerst naar de planeet Mars zullen vliegen vooraleer een mens dit doet, zo heeft de BBC gemeld. Rusland heeft al enige ervaring met apen in de ruimte en is een van de weinige landen waar experimenten op primaten plaatsvinden.

Het Sochi Instituut voor Geneeskundige Primatologie in Vesjoloje nabij de Zwarte Zee was al prominent betrokken bij het (Sovjet-)Russische ruimtevaartprogramma. Het wil nu twee jaar experimenten op makaken uitvoeren om de veertig best bevonden exemplaren naar het Instituut voor Biomedische Problemen in Moskou sturen dat zich bezig houdt met het medisch aspect van bemande ruimtevaart.

In het bijzonder zijn de dieren proefkonijnen voor de risicovolle straling die toekomstige Marsvaarders zullen ondervinden. Volgens directeur Boris Lapin van het Sotsji-Instituut zijn mensen en apen ongeveer even gevoelig voor kleine en grote stralingsdosissen. "Het is dus beter te experimenteren op de makaken, en niet op honden of andere dieren", zo werd hij door de BBC geciteerd.

De experimenten op de apen vallen samen met het Mars-500 project waarbij vanaf begin volgend jaar vrijwilligers 17 maanden lang in een maquette van "ruimteschip" in Moskou een vlucht naar Mars zullen simuleren.

Naast de reactie op straling, willen de wetenschappers ook onderzoeken hoe de apen omgaan met langdurige gewichtloosheid, isolatie en een speciaal dieet.

"De mensheid offert elk jaar meer dan 100 miljoen dieren op in naam van de gezondheid en de schoonheid. Het is tijd om te denken aan alternatief voor experimenten op dieren", zei Andrej Zbarsky van de Dierenrechtenorganisatie WWF tegenover de BBC. "Ik ben er zeker van dat wetenschappers het verhaal zullen overdoen van Laïka, de eerste (Sovjet-Russische) hond in de ruimte. Het is nu geen geheim meer dat de hond overleed tengevolge van de enorme stress meteen na de lancering van de raket. Het dode lichaam draaide nog twee weken rondom onze planeet".

"Ik vind het uiteraard spijtig voor de apen, want zij kunnen sterven. Maar de experimenten zijn nodig om levens te redden van kosmonauten die in de toekomst naar Mars zullen vliegen", zei Sochi-wetenschapper Anaida Shaginjan tegen de Britse openbare omroep.
Het instituut heeft een kweekprogramma voor de primaten en hoeft ze dus niet in het wild te vangen.

Er hebben bij vorige ruimtemissies van de vroegere Sovjet-Unie en Rusland al twaalf makaken gevlogen. In december 1983 waren Abrek en Bion de eersten. Na een vijfdaagse vlucht zijn ze in Kazachstan geland en na wederaanpassing zijn ze weer bij hun soortgenoten gekomen.

Na 1996 waren er geen nieuwe ruimte-experimenten meer met apen, want er was geen geld meer voor het programma.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA vindt 'overtuigend bewijs’ van leven op Mars
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: Het uitbouwen van een kolonie op Mars
Lees ook: Vloeibaar (zout) water op Mars?
Lees ook: Mensen op Mars (deel 1)
Lees ook: Europa stelt ambitieuze missie naar Mars uit

Bekijk alle berichten uit deze categorie.