Nieuws

Spooksterrenstelsels verraden galactisch kannibalisme

Geplaatst op 15-04-2008 om 15u57 door Bert Carrein - 2193 keer gelezen
Nieuws

Astronomen hebben in de sterrenbeelden Draak en Grote Beer de resten van gekannibaliseerde dwergsterrenstelsels ontdekt. De foto's ondersteunen volgens wetenschappers van het Canarisch Astrofysisch Instituut op Tenerife de theorie dat grote sterrenstelsels door het versmelten van kleinere stelsels zijn ontstaan.

Op zowat 40 miljoen lichtjaar heeft een vernietigd dwergsterrenstelsel een gigantische zwak schijnende ring van sterren rond spiraalvormig sterrenstelsel NGC 5907 in het sterrenbeeld Draak achtergelaten. NGC 5907 heeft een van zijn begeleidende stelsels minstens vier miljard jaar geleden opgeslokt, aldus de Canarische wetenschappers.

In het sterrenbeeld Grote Beer heeft op bijna 50 miljoen lichtjaar van ons spiraalvormig sterrenstelsel NGC 4013 zowat drie miljard jaar geleden een begeleider verzwolgen. Daarvan getuigt volgens de astronomen een grote, dunne, lus van oude, ijzerarme, sterren die het galactisch kannibalisme hebben overleefd.

"Die sterrensluiers zijn erg moeilijk te vinden en hebben een zeer kleine sterdichtheid", aldus David Martinez van het IAC. "Dat is de reden voor hun spookachtige verschijning. Op die plaats, en omdat ze met de dood van een dwergsterrenstelsels verbonden zijn, kan men ze als de geestesverschijningen van nu verdwenen sterrenstelsels aanzien".

De waarnemingen bieden volgens Martinez ook de gelegenheid om de laatste stappen bij de uitbouw van een groot sterrenstelsel zoals onze Melkweg te bekijken.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4676: Wanneer Muizen Botsen
Lees ook: Sterrenstelsel steelt gas van een ander
Lees ook: Vreemde botsing van stelsels
Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld
Lees ook: Het Walvisstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.